Таня Андреева: Здравната стратегия ще бъде обсъдена на обществен съвет

Таня Андреева: Здравната стратегия ще бъде обсъдена на обществен съвет
Министър Андреева изрази притеснения за здравеопазването у нас. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

“В момента сме на неокончателния вариант на здравната стратегия. Вариантът ще се обсъди на обществения съвет и ще се нанесат корекциите от нашите партньори от обществения съвет”, каза пред БНР министърът на здравеопазването Таня Андреева.

“Ще отстоявам тази част, която обсъждаме с ЕК и тяхното изискване, за да могат да финансират по-нататък плана за действие”, добави Андреева. "От ЕК държат много на преструктурирането на лечебните заведения. Очаквам да има разбиране по този въпрос от страна на лечебните заведения", допълни Андреева.

За подкупите в болниците, Андреева каза, че е притеснена от думата подкуп, "защото част от тази сума не е нещо, взето под масата, а са част от допълнителните плащания, които се правят в лечебните заведения".

За здравнонеосигурените, Андреева каза, че "трябва МФ и НАП да дадат отговор на въпроса, как да се справим с тях. МЗ може да провежда политики, с които да подобри качеството на медицинската дейност и отношението на пациентите към болниците и така да ги мотивира да си плащат здравните вноски. В момента ситуацията в нашето здравеопазване е доста критична от гледна точка на доверието”, категорична е Андреева.

“Пари от актуализацията на бюджета ще отидат за Фонда за лечение на деца в чужбина, за купуване на реаномобил – линейка за реанимация на недоносени бебета, за спешен ремонт в отделението по неонатология в Майчин дом, което не е ремонтирано от 30 г.”, добави Андреева.

#Таня Андреева #МФ #НАП #ЕК #чужбина #плащания #доверие #неонатология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"