Проф. Гечев: Всеки бюджет има нужда от заеми

Проф. Гечев: Всеки бюджет има нужда от заеми
Според проф. Гечев всеки бюджет се нуждае от заем. Снимка: frognews.bg
A A+ A++ A

"Всеки бюджет има нужда от заеми, като това е обичайната практика на повечето страни по света, с изключение на някои износителки на петрол."

Това заяви Румен Гечев, депутат от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм по Нова телевизия в събота.

Гечев посочи, че заемът от 1 млрд. лв. е необходим основно за покриване на фискалния резерв. По думите му този резерв трябва да бъде поддържан на нива от около 4 млрд. лв. съгласно Закона за бюджета, приет от предишното правителство. Заем е нужен, за да може държавата да поддържа поетите вътрешни и външни ангажименти.

Важно е да се погледне каква е неговата част от вътрешния дълг, при какви условия е теглен, за колко време трябва да бъде изплатен и не на последно място, дали е по силите на България.

"Аз смятам, че този дълг е по силите на държавата ни, защото има неща, свързани с него, които са безспорни", коментира той. Според него първият показател, който трябва да бъде погледнат, е каква е частта на заема в БВП.

"В България 18% от БВП е натрупаният държавен дълг, като страната ни е с най-нисък дял на държавния дълг в БВП", посочи експертът.

Според прогнозите на проф. Гечев, през следващите 10 години бюджета ще бъде принуден да добавя пари във Фонд „Пенсии", тъй като фонда не е натрупал достатъчно средства, за да бъде самостоятелен.

#Румен Гечев #БВП #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"