Вигенин поръча одит на изнесените визови центрове

Вигенин поръча одит на изнесените визови центрове
Министър Кристиан Вигенин се срещна с представители на туристическия бранш в Бургас Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има възможност за оптимизиране на работата при издаване на визи за чуждестранни туристи, каза в Бургас външният министър Кристиян Вигенин, предаде БГНЕС. Личното мнение на Вигенин е, че където има консулства и посолства, няма смисъл да съществуват изнесените визови центрове. Той поясни, че е поръчал одит на международната компания, която предлага услугата. Тя облекчава граждани и фирми, които искат виза за България, но и оскъпява визите, подчерта външният министър.

Допълнителните такси, които се заплащат са между 22 и 25 евро, което е над цената от визата – 35 евро, добави Кристиян Вигенин. Той поясни, че в Украйна например има открити изнесени центрове в Киев и в Одеса, където България има посолство и генерално консулство. Това е необяснимо действие, смята външният министър. Освен това са налагани и квоти – туроператорите са внасяли определен брой туристи, които могат да се обслужат в консулската служба, а всички останали е трябвало да се обслужват от визовите центрове. Това е оскъпило услугата и е генерирало допълнителен приход за въпросната компания, каза още Кристиян Вигенин. Специално за Украйна на два пъти разпоредих да се увеличат квотите и проблемът се разреши, добави министърът.

Кристиян Вигенин допълни, че се работи в няколко насоки за увеличаване на туристопотока от страни, чиито граждани не почиват в България. Едно от усилията е на европейско равнище – либерализиране на визовия режим за някои от тях. В Бургас, където Кристиян Вигенин се среща с представители на туристическия бранш, външният министър призова да не се пътува към Египет. Според него обявеното извънредно положение в страната е планирано да продължи месец. Той препоръча, ако българи имат неотложено пътуване до Египет, да избягват нощни полети, да не пътуват в петък и да се регистрират предварително в посолството ни.

#Вигенин #одит #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"