Греков: Само обединени можем да решим проблемите на животновъдството

Греков: Само обединени можем да решим проблемите на животновъдството
Министър Греков животновъдството трябва да се обедини. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Моята голяма болка е, че животновъдите не могат да се представят като обединена браншова организация. А всъщност това е пътят, защото колкото по-рано се хванем за ръце, толкова по-бързо ще решим проблемите. Само обединени можем да решим проблемите на животновъдството."

Това заяви в петък министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща със Съвета на българските аграрни организации и генералния секретар на Европейската асоциация на търговците на живи животни и преработвателите на месо Жан Люк Мерио.

„Най-големият проблем пред животновъдния сектор е намирането на пазари за продукцията, а всички знаем, че животновъдството стои в началото на веригата за производство на редица хранителни продукти и дава суровини за други индустрии. Точно по тази причина се нуждаем от обединения на производители“, каза още проф. Греков.

Министърът припомни, че за много българи животновъдството е единствено препитание и точно по тази причина държавата трябва да подпомага и развива сектора.

По време на срещата генералният секретар на Европейската асоциация на търговците на живи животни и преработвателите на месо Жан Люк Мерио изтъкна, че животновъдството освен социална роля, има много важно участие в поддържането на ландшафта, опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

„Независимо дали говорим за Европа като цяло или за България, животновъдството днес е много болен сектор. Например при 28 страни членки сега броят на говедата е сравним с времето, когато Евросъюзът беше само с 12 държави”, припомни Жан Люк Мерио.

#Димитър Греков #Европа #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници