Франция призна арменския геноцид в Османската империя

Франция призна арменския геноцид в Османската империя
Френският Сенат довърши приемането на закона за признаване на геноцида над арменците в Османската империя. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският сенат одобри късно вечерта в понеделник законопроекта за криминализиране на отричането на арменския геноцид.

Сенатът ратифицира със 127 гласа срещу 86 законопроекта, който вече бе приет на 22 декември в Националната асамблея.

Сенатът одобри закона без промени и той е окончателно приет от парламента, предадоха АФП и БГНЕС.

Френските сенатори гласуваха днес спорния законопроект, предвиждащ затвор и глоба за тези, които отричат, че арменците в Османската империя са били подложени на геноцид през Първата световна война, като в  периода 1915–1922 са загинали около 1.5 млн. арменци.

Законопроектът бе одобрен от Долната камара на парламента миналия месец, след което Турция замрази дипломатическите и военните си връзки с Франция.

Турският външен министър Ахмед Давутоглу обеща, че ако Сенатът на Франция приеме закона, санкциите ще бъдат не само разширени, но и ще станат постоянни.

Анкара признава, че по време на събитията от 1915–1916 година са загинали половин милион арменци, но твърди, че смъртта им е резултат от глад и бойни действия, а не на геноцид.

#Сенат #Ахмед Давутоглу #външен министър на Турция #Франция #сенатори #горна камара #долна камара #Парламент #закон #геноцид #геноцид над арменци #арменски геноцид #Османската империя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници