Британските депутати продават Биг Бен?

Британските депутати продават Биг Бен?
Феноменът вече може да се види с просто око – кулата Биг Бен се накланя все повече и повече подобно на тази в Пиза, но в значително по-малка степен. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В английските медии започнаха да се появяват публикации, че британският парламент се кани да продаде символа на Лондон – кулата Биг Бен, която се накланя опасно.

Тази сутрин в. „Дейли Тереграф“ съобщи, че „чуждестранни компании, които вероятно са руски или китайски“, били заинтересовани от закупуването на прочутата кула.

Британска парламентарна комисия се сезира днес във връзка с накланянето на кулата.

Феноменът вече може да се види с просто око – кулата Биг Бен се накланя все повече и повече подобно на тази в Пиза, но в значително по-малка степен.

Говорител на Камарата на общините заяви пред АФП, че депутатите ще „обсъдят дали трябва да поискат от група упълномощени лица да започнат да обмислят евентуалните начини за ремонтиране на Уестминстърския дворец“.

В някои части на двореца, които датират още от 11. век, се помещават двете камари на британския парламент, а над него се извисява 96-метровата Часовникова кула, която е завършена през 1859 г. Тя е по-позната като Биг Бен, по името на камбаната й, която тежи над 13 тона.

„Това е началото на много дълъг процес“, първоначалните проучвания могат да отнемат 15-20 години“, уточни говорителят.

„Няма никаква непосредствена опасност“, коментира пред „Би Би Си“ Джон Бърланд, експерт от Императорския колеж в Лондон.

По думите му със сегашния ритъм „ще са необходими 10 000 години за достигането на ъгъла на наклон на кулата в Пиза“.

Според Бърланд наклоняването на кулата и пукнатините върху Уестминстърския дворец вероятно са се образували в продължение на много години и не могат да бъдат свързвани с прокопаването на пететажен подземен паркинг и на нова линия на метрото в края на 20. век.

Депутатите, които отговорят за управлението на Уестминстърския дворец, трябва да обсъдят всички възможности, включително най-радикалните – разрушаване, отдаване под наем или препродажба.

Последните сценарии „със сигурност не са част от официалните разсъждения“, коментира говорителят на комисията, опровергавайки информации на британските медии.

#Биг Бен #Пиза #кула #Лондон #Уестминстърския дворец #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници