Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета

Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На първото си заседание от близо четири месеца насам Националният съвет за тристранно сътрудничество изрази подкрепата си за актуализацията на бюджета, предаде БГНЕС. След продължилото повече от два часа заседание на тристранния съвет вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства съвета коментира : "Всички партньори сме много доволни от това, че най-накрая социалният диалог е възстановен. Аз много благодаря на партньорите за това, че се отзоваха в почивния месец август да обсъдим актуализацията на бюджета.

Това е един отговорен подход, за който аз много благодаря. Общо е мнението, че наистина беше крайно време да се възстанови диалогът със социалните партньори". Надявам се утре в парламента при гласуването на ветото върху актуализацията на бюджета, депутатите да вземат отговорно решение, каза още Златанова.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни след заседанието, че се търсят начини за събиране на 450 млн. лв. неплатено от фирмите към държавата ДДС. "Причината за това несъбрано ДДС са пропуски в събираемостта. Това е процес, при който сумите са надлежно декларирани, но съответните фирми не са могли да ги платят. Работи се много активно по този въпрос. Провеждат се разговори с длъжниците, изследват се причините това да се случи и възможностите в ускорени срокове тези пари да бъдат събрани. Някои суми в последните седмици вече събрахме", обясни той.

"По отношение на някои допълнителни искания за социални плащания ще бъдат търсени резерви, но всичко зависи от самото изпълнение на приходите и успехите ни по оптимизация на разходите", каза още финансовият министър.

"Позицията на АИКБ за бюджета за 2013 година не се е променила от ноември миналата година. Още тогава казахме, че този бюджет в този си вид не може да бъде изпълнен, поради силно надценена приходна част поради прогнозиран ръст на БВП, който няма да се случи. Относно приходите ние категорично смятаме, че заложеният нов техен по-малък размер е също трудно постижим и ще изисква много напрегната работа в приходните администрации, която не трябва да доведе до тормоз върху компаниите.

Относно увеличението на разходите, те се увеличават само с 385 милиона лева и нашата препоръка е те да бъдат разписани по-ясно, за да отговори актуализацията на обществените очаквания за повече прозрачност", коментира след заседанието Васил Велев от АИКБ. Ние нямаме никакво съмнение, че новият дълг до 1 милиард лева е необходим, за да попълни изтънелия фискален резерв, подчерта Велев. АИКБ подкрепя увеличението на парите за ваучери, но препоръчва да се ускоряват реформите, особено административната реформа и реформата в сферата на сигурността.

По време на НСТС се размениха няколко думи, че в някои сектори нещата са много тежки и може да се обърка ситуацията, но да се надяваме, че това, което сме казали правителството ще го вземе предвид и ще си даде сметка колко полезни са консултации и да се надяваме за в бъдеще да не се стига до прекратяване на тристранния диалог, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Следващото заседание на НСТС ще бъде в началото на септември, когато ще бъдат обсъдени актуализираната стратегия по заетостта 2013-2020 г. и Наредбата за условията, по които страните следва да постигат съгласие при командироване на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги в друга страна-членка на ЕС, които отпаднаха от дневния ред на днешното заседание на НСТС.

#НСТС #бюджет #актуализация #синдикати #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"