КНСБ и КТ "Подкрепа" застанаха зад актуализацията на Бюджет 2013

КНСБ и КТ "Подкрепа" застанаха зад актуализацията на Бюджет 2013
Тренчев поиска да се увеличи минималният размер за обезщетение за безработица и то да достигне до е 60% от минималната работна заплата. Синдикатът продължава да настоява през тази година да има още едно увеличение на минималната работна заплата на 330 лв.
A A+ A++ A

Представители на двата синдиката обявиха подкрепата си за актуализацията на бюджета, но поискаха и допълнителни действия от страна на държавата, предава БГНЕС, съобщава БГНЕС.

На заседанието на НСТС двата синдиката подкрепиха актуализацията, но напомниха на управляващите, че има още действия, които трябва да бъдат предприети.

„Актуализацията на дянковския бюджет е необходима и неизбежна и няма друга алтернатива", подчерта лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

Според него ветото на президента върху актуализацията е чисто политически акт.

„Многократно определяхме бюджета като предизборен, планиран до средата на годината, отсъстваха адекватни политики за здравеопазването, майчинството, науката", заяви Тренчев.

Той поиска да се увеличи минималният размер за обезщетение за безработица и то да достигне до е 60% от минималната работна заплата. Синдикатът продължава да настоява през тази година да има още едно увеличение на минималната работна заплата на 330 лв.

„Считаме, че е реалистично това да стане от началото на октомври", каза Тренчев.

„Искаме актуализация на бюджета, която да реши социалните проблеми", отбеляза Валентин Никифоров от КНСБ. От синдиката не са удовлетворени от социалната част на актуализацията.

„Крайно време е и да се знае какво дължи бизнесът на българските работещи. Нашите анализи показват, че между 340 и 360 млн. лева непрекъснато се дължат на българските работници", подчерта Никифоров.

От КНСБ ще продължават да настояват за увеличаването на минималната работна заплата, тъй като това е и едно от предизборните обещания на мандатоносителя.

„Има кървящи рани, за които бюджетът не бива да си затваря очите, тъй като те ще продължат да загниват. КНСБ неколкократно поставя въпроса за задълженията на БДЖ и НЕК. Ще настояваме за държавна намеса по отношение на застраховките „живот", задължителни в някои сфери. Десетки хиляди застраховки „живот" не са влезли в сила, не може бизнесът да решава дали ще изпълнява или няма да изпълнява", коментира Ася Гонева от КНСБ.

Тя припомни, че КНСБ са убедени, че „Български пощи" трябва да продължат да са държавно дружество.

„Стигнали сме предела на рязане на държавната администрация", смята Гонева.

#КТ "Подкрепа" #КНСБ #актуализация #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"