Чобанов: Не сме съгласни с постановката частично вето върху актуализацията на бюджета

Чобанов: Не сме съгласни с постановката частично вето върху актуализацията на бюджета
Чобанов добави, че без актуализацията ще се продължи с фискалната политика, която се е водила в последните години, и която има процикличен характер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Не можем да се съгласим с постановката – частично вето върху актуализацията на бюджета. Текстовете са свързани", заяви министърът на финансите Петър Чобанов на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предава „Фокус".

Относно мотивите на президента за налагане на вето върху актуализацията Чобанов каза: „Не намираме мотиви, които атакуват по същество - правно или конституционно, това, което предлагаме като актуализацията на бюджета".

„Приетата актуализация е свързана както с неблагоприятното развитие на макроикономическите индикатори, така и рискове от неизпълнение на приходната част. Липсва гъвкавост в частта на разходи на бюджета", обясни финансовият министър.

Той добави, че без актуализацията ще се продължи с фискалната политика, която се е водила в последните години, и която има процикличен характер.

„В случай, че не бъдат одобрени допълнителните средства от 40 млн. лв., ще се постави под риск изпълнението на бюджета на МТСП. Средствата са предвидени за социалните плащания за най-уязвимите групи. Работниците и служителите няма да могат да получат ваучери за храна. Безработните от уязвимите групи няма да получат средства по програми за заетост. Без актуализацията държавата няма да може да се превърне в коректен платец към бизнеса. Вероятно е да се повтори ситуацията през 2009 г., когато държавата не се разплати с бизнеса", коментира Чобанов.

„Държавата трябва да е предсказуем партньор, да плаща навреме и да обърне внимание на чувствителните групи", каза още министърът на финансите на заседанието на НСТС.

„Намалението на данъчните приходи с 550 млн. лв. представлява вдигане на летвата, за което президентът настоява в мотивите си. Това не отслабва дисциплината на приходните агенции. Като се поставят цели, те трябва да са реалистични", посочи Чобанов.

„Забавянето на икономиката през второто тримесечие е факт. Разглеждаме това като временно забавяне. От страни в еврозоната започват да идват по-окуражаващи резултати. Отдаваме забавянето на икономиката на периода около провеждане на изборите и по-ниските инвестиции", посочи министърът.

„Публикувахме два анализа за това колко ДДС сме върнали и на какъв тип фирми по отношение на обороти е върнат този данък. Периодично ще публикуваме данни за просроченото ДДС. Съкращаването на разходите е в ход. Министерството на отбраната, МВР, Министерство на правосъдието са генерирали определени просрочвания на задълженията. Продължаваме процеса на оптимизиране на разходи на министерствата", отбеляза Чобанов.

„Ясно е разписано, че тези 85,6 млн. лв. ще отидат за компенсиране на крайните потребители", каза още той.

#вето #актуализация #бюджет #Петър Чобанов #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"