Някои депутати получили амнезия за бизнеса на близките си

Някои депутати получили амнезия за бизнеса на близките си
A A+ A++ A

Популярни депутати често пропускат да опишат в декларациите си за конфликт на интереси свързаните с тях лица, чиято дейност би могла да представлява частен интерес, т.е. да им донесе някаква облага или задължение, показа проверка на "Сега".

По закон народните представители са длъжни да споменат съпрузите или тези, с които са във фактическо съжителство, както и роднините по права, съребрена линия и дори по сватовство. В закона е записано още, че на обявяване подлежат и "физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност".

Така например Делян Пеевски от ДПС е "забравил" за медийния бизнес на майка си Ирена Кръстева, която притежава множество вестници и телевизии. Затова пък е споменал, че е подал молби за излизане от управата на Български медиен съюз и Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни издания.

Шефът на комисията по енергетика и зам.-председател на комисията по регионална политика и местно самоуправление Рамадан Аталай не е споменал сина си, който върти сериозен бизнес. Ревин Аталай продължава да е съсобственик в голямата транспортна компания "Ивкони" и в още няколко фирми. Според "Дакси" той е сред собствениците на "София Бус" ООД, "Балкан газ" ООД, "Прометекс-90" ООД и др. Дори е концесионер на водоем за следващите 25 г.

Йоана Кирова от ГЕРБ е пропуснала съпруга си, който е изпълнителен директор на "Киров" АД. Бизнесът му е в областта на търговията с машини за строителна и миннодобивна дейност.

Георги Кадиев от БСП е забравил за фирмите на жена си, която търгува с електроенергия. Кадиев е член на икономическата и на бюджетната комисия.

Не липсват и куриози. Хюсеин Хафъзов, станал популярен с отказа си "да ваканцува", е записал в декларацията си, че брат му има бизнес, но не знае какъв.

Бизнесът на депутатите варира от производство на бяло саламурено сирене (бившият ДПС депутат Даут Осман) до счетоводни услуги. Най-често обаче се декларират консултантска дейност, превози, търговия, включително и с имоти, хлебопроизводство, свиневъдство, производство на ток от ВЕИ и медицински услуги.

#Делян Пеевски #ДПС #Рамадан Аталай #Йоана Кирова #ГЕРБ #Георги Кадиев #БСП #Хюсеин Хафъзов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"