Кръвотечение от носа

Кръвотечение от носа
A A+ A++ A

Няма човек, на когото да не му се е случвало да получи кървене от носа по една или друга причина. Ето няколко практични съвета как да се справим с този неприятен и стряскащ момент.

Ако детето ви или ваш близък има кръвотечение от носа, е необходимо да го накарате да седне с наведена напред глава.

Никога не карайте човек с кръвотечение да легне с глава назад, защото това е най-лесният начин, по който пострадалият може да се задави.

В случай че човекът с кръвотечение от носа не може да стои седнал, е добре да бъде сложен легнал на една страна с глава, по-ниско разположена от тялото.

При възможност е добре да бъде поставена в едната или двете ноздри навита на руло марля. Това се оказва един доста ефективен начин за спиране на кървенето от носа. Когато поставяте марлята в носа, оставете по едно крайче да стърчи навън, за да може после лесно да бъде отстранена. Марлята може да остане в носа няколко часа, без да създаде проблеми.

След като кръвотечението спре, не поставяйте в носа капки, спирт или дезинфектанти, тъй като могат да индуцират повторно кървене.

Желателно е да се потърси лекарска помощ, ако: се получи кървене при човек с високо кръвно налягане; кървенето е при човек, приемащ антикоагуланти, или забелязвате влошаване на състоянието на пострадалия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"