Кървави безредици в Египет, световно недоволство

Кървави безредици в Египет, световно недоволство
Сблъсъците в Египет стават все по-кървави. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Египетските сили за сигурност атакуваха два лагера на протестиращите ислямисти в Кайро, при което са загинали неопределен брой от привържениците на сваления с военен преврат от власт на 3 юли президент Мохамед Мурси.

Според западни журналисти, цитирани от Би Би Си, в импровизирана полева морга в района на джамията Рабаа ал Адауия имало 40 трупа. Според здравното министерство на Египет жертвите са 23 и от двете страни, участвали в сблъсъците, като шестима от загиналите са от силите за сигурност.

Ikhwanonline, страницата в интернет на "Мюсюлмански братя", твърди, че са загинали 800 души. Сред убитите е и 17-годишната дъщеря на Мохамед ел-Белтаги, един от водачите на "Мюсюлмански братя". Асмаа ел-Белтаги е била покосена от два куршума – един в гърба и един в гръдния кош.

От вътрешното министерство категорично отричат техни служители да са използвали бойни муниции: "Силите за сигурност използваха само сълзотворен газ за да разпръснат протестиращите, въпреки че беше открит сериозен огън с огнестрелно оръжие от въоръжени елементи, намиращи се вътре в двата лагера на протестиращите, при което бяха убити офицер и военнослужещ, четирима полицаи и двама войници бяха ранени".

Говорител на правителството поздрави силите за сигурност за тяхното самообладание и съобщи само за "незначителен брой ранени сред протестиращите". Той подчерта, че властите решително ще се противопоставят на всякакви опити за атаки срещу сгради на държавната администрация и полицейски участъци.

Бронирани булдозери буквално изринаха основния лагер на протестиращите край джамията Рабаа ал Адауия.

Безредиците не са се ограничили единствено със ставащото в столицата Кайро. Държавната агенция МЕНА съобщи, че ислямисти са атакували три християнски коптски църкви в централните райони на Египет. Сблъсъци между силите за сигурност и следовниците на Мурси е имало още в градовете Асиут и Миня.

Ислямистите са блокирали множество пътища в гр. Александрия, а стотици са обградили сградата на губернатора на Асуан.

Поредният кървав сблъсък в Египет предизвика сериозен международен отзвук.

Най-остро реагира турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Той определи разчистването на лагерите на протестиращите в Кайро като "клане" и обвини международната общност за това, че била прокарала пътя за насилието в Египет със своето мълчание.

Катар, основен поддръжник на "Мюсюлмански братя", също осъди чрез своето външно министерство събитията в Кайро. Любопитно е, че Иран, който няма дипломатически отношения с Египет от 1979 г. заради мирния договор на страната на фараоните с Израел, също осъди действията на силите за сигурност.

Техеран призова и двете страни в конфликта да проявят сдържаност, доколкото, ако не бъде проявена такава, Египет може да бъде обхванат от гражданска война.

До вторник 250 души бяха загиналите в рамките на 6 седмици, откакто военните свалиха с преврат от власт президента ислямист Мохамед Мурси.

По БГНЕС

#Египет #Мохамед Мурси #Мюсюлмански братя #Кайро #Ердоган #Александрия #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници