Турция въвежда нови такси за превозвачи, българските са пред фалит

Турция въвежда нови такси за превозвачи, българските са пред фалит
Министерството на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция въвежда финансови ограничения и по-високи санкции за чуждестранните превозвачи. Снимка: www.mediapool.bg
A A+ A++ A

Министерството на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция въвежда финансови ограничения и по-високи санкции за чуждестранните превозвачи, предаде агенция „Фокус“.

Според промените таксите за МПС с чуждестранна регистрация за страните със спогодба, които извършват превоз на стоки и товари, се определят от МПС и тонажа на товара, както и изминатите километри, което се умножава по 0,01 евро, или себестойността в турски лири. За страните без спогодба таксата е: МПС, плюс тонажа на товара, умножено по изминатите километри и отново умножено по 0,015 евро, или себестойността в турски лири.

Според българските превозвачи това означава, че таксата само за едно преминаване през българо-турската граница до Истанбул ще струва 240 евро, или по 120 евро в едната посока. Въвеждат се такси за празни моторни и немоторни превозни средства за всяко - 600 евро или равностойността им в турски лири. За натоварени моторни и немоторни превозни средства за всяко - 1200 евро или равностойността им в турски лири.

Таксите за лекотоварните автомобили и микробуси са от порядъка на една четвърт от посочените суми. Превозни средства, извършващи превоз на стоки и товари, които изискват специално разрешение от министерството, трябва да заплатят сума в размер на 3000 евро или равностойността им в турски лири.

За всяко празно моторно и немоторно превозно средство с временна регистрация, което преминава през Турция, ще трябва да се заплатят 600 евро или равностойността им в турски лири.

Таксите ще се събират на ГКПП на влизане и на излизане и ще се преизчисляват, а ако има разлика в изминатите километри, ще се заплащат такси в троен размер, предвижда решението на турското министерство.

#МПС #ГКПП #автомобили #микробуси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници