Бойко: Владиците са били в ДС, защото „Началникът" е позволил

Бойко: Владиците са били в ДС, защото „Началникът" е позволил
Премиерът Бойко Борисов поздравява патриарх Максим преди началото на церемонията в Народното събрание, на която Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва на 19 януари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще продължа да целувам ръка на митрополитите – бивши агенти на Държавна сигурност, защото Началникът ги е допуснал в църквата, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Хубавото е, че патриархът не е бил сътрудник. Но във всички случаи това ще повлияе на хората, убеден съм. Аз самият по друг начин ще ги гледам тези владици“, коментира Борисов в интервю за вестник „24 часа“ информацията от миналата седмица, че 11 от 15-те членове на Светия синод на Българската православна църква са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Борисов посочва, че е чувал „за двама-трима“, свързани с комунистическите служби, но се изненадал, че толкова много представители на българското висше духовенство са имали отношения с тях.

По думите му жалкото било, че разсекретяването на досиетата и огласяването на информацията за миналото на владиците е тъкмо когато българите са се консолидирали около църквата и нещата около нея са се успокоили.

Премиерът определя като „малко цинично“ изявлението на митрополит Калиник, който, искайки извинение за агентурното си минало, подчерта библейския постулат: „Всяка власт е от Бога“.

Борисов допълни, че неговото лично отношение към владиците също вече няма да е същото.

„Ще им целувам ръката заради църквата и вярата в Господ. В края на краищата, щом Началникът ги е допуснал, и аз като този владика го приемам за даденост. Но явно в един момент Началникът е казал да дойде такава власт, която да им извади досиетата на всички и миряните да си направят изводите“, уточни премиерът.

Според Борисов досиетата на клира са илюстрация защо държавата 20 години минава преход.

„Димитър Иванов (последният шеф на Шесто управление на ДС - бел. ред.) преди време ми призна: „Как те изпуснахме тебе навремето, всичко гледахме, но в пожарната никой не се е сетил да погледне“. Заклевам се, че той ми го е казвал“, разказва премиерът.

Очаква се тази седмица Светият синод да излезе с позиция по информацията за агентурното минало на мнозинството от членовете на органа, посочват от „Дневник“.

По-рано днес отец Инокентий, който ръководеше алтернативния синод, призова нов църковно-народен събор да освободи църквата от митрополитите с агентурно минало.

#премиер #Димитър Иванов #Господ #митрополит Калиник #Българската православна църква #Светия синод #митрополити #ДС #Държавна сигурност #патриарх Максим #Бойко Борисов #досиета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"