Явор Гечев: Традициите в българското земеделие не са изгубени

Явор Гечев: Традициите в българското земеделие не са изгубени
Според Гечев, Министерство на земеделието се опитва да помага на земеделските производители, както да се сдружават по отношение на отговаряне на изискванията на пазара, така и са предприети ред пазарни и административни мерки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Традициите в българското земеделие не са изгубени, но въпросът е, че едно време сме имали наистина образцово земеделие“, заяви пред агенция „Фокус“ заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

„През 1986 г. България е била на второ място в света по брутен национален продукт от глава от населението в сектор „Земеделие”. Това, което се опитваме, е да възвърнем част от загубените позиции, да отговорим на новите изисквания, на държавното устройство, на стопанисване на земята, на пазарното стопанство, в което се намира държавата и цяла Европа”, каза Гечев.

Според него Министерство на земеделието се опитва да помага на земеделските производители както да се сдружават, за да отговорят на изискванията на пазара, така и предприемат редица пазарни и административни мерки.

„Най-големият инструмент, който можем да използваме, е следващата програма за развитие на селските райони. Искаме да направим една много по-съвършена програма, която да отговаря на новите изисквания. Тоест да има приоритети, свързани с много по-голямото повишаване на брутния национален продукт, базиран на интензивно земеделие, с приоритизиране на секторите „Зеленчукопроизводство”, преработка на продуктите, които се произвеждат. Тоест да има по-голяма добавена стойност, за да може наистина да се развива целият сектор“, посочи земеделския зам.-министър.

„Важно е, че имаме ясен план за нещата, които правим в целия отрасъл „Земеделие” и е важно да се знае, че имаше много голямо забавяне, но ние сме наваксали всички срокове по отношение на програмата за развитие на селските райони, вървим напред“, коментира Гечев.

„Консултациите с браншовите организации продължават, вървим и към написване на самите наредби. Искаме да направим читава и добра програма и да нямаме следващи загуби по настоящата програма, тоест максимално да усвоим тази и в срокове, и нормално да тръгне новата програма за развитие на селските райони за следващия програмен период”, обясни още зам.-министър Явор Гечев.

#земеделие #Явор Гечев #Програма за развитие на селските райони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"