Министърът на околната среда: България трайно е надвишила тавана на замърсяване с отровни вещества

Министърът на околната среда:  България трайно е надвишила тавана на замърсяване с отровни вещества
Михайлова обясни, че при присъединяването към ЕС България се е съгласила да спазва тавани на годишни емисии вредни газове от големите горивни инсталации. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Начертани са мерки за намаляване на емисии от вредни вещества от големи горивни инсталации, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, след заседанието на Министерски съвет, предаде агенция „Фокус”.

На правителственото заседание е бил представен доклад на Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката и енергетиката за това какви мерки са предприети.

Михайлова обясни, че при присъединяването към ЕС България се е съгласила да спазва тавани на годишни емисии вредни газове от големите горивни инсталации. Тези тавани се отнасят за два периода: 2008 – 2011 г. и след 2012 г.

"Основните замърсители са серен диоксид, азотни оксиди и прах. В периода 2008 – 2011 г. България трайно е надвишила посочените в договора тавани. Тенденцията е за намаляване на вредни емисии, изпускани в околната среда", обясни министърът.

Създадена е междуведомствена работна група между двете министерства.

"Идентифицирахме причините за надхвърляне на нормите и начертахме мерки, за да докажем трайно спазване на нормите, по които сме се договорили с ЕС", коментира още Михайлова.

Проведени са срещи с представители на големите горивни инсталации, предимно ТЕЦ-овете.

Очаква се за 2013 г. таванът за серен диоксид и прах да бъде спазен.

"За азотните оксиди няма да бъде спазен таванът за тази година. Ежемесечно се контролира нивото на изпуснатите вредни емисии газове. Очакваме да спазим таваните за тази година", каза още Михайлова.

#Искра Михайлова #Министерски съвет #Михайлова #България #ЕС #Министерството на околната среда и водите #Министерството на икономиката и енергетиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници