12 агенти на ДС в Министерския съвет

12 агенти на ДС в Министерския съвет
Единствено Генчо Генчев от бившите агенти на ДС все още работи за администрацията на Министерски съвет. Снимка: Sophia Photo Agency
A A+ A++ A

Комисията по досиетата обяви имената на 12 сътрудници на бившата Държавна сигурност, работили в администрацията на Министерския съвет.

Проверени са 125 души – главните секретари, генералните и заместник генералните директори, началниците на отдели и сектори в централната и териториалната администрация на изпълнителната власт.

От тях досиета имат: Красимир Райдовски, Михаил Михайлов, Стоян Денчев, Еди Емирян, Никола Балтов, Христо Матанов, Иван Димитров, Илия Кръстелников, Панто Пантев, Христофор Христов, Цонко Цонков и Генчо Генчев, който единствен все още е началник на отдел, посочва вестник „24 часа“.

За бившия шеф на пресцентъра на правителството на Жан Виденов – Красимир Райдовски, вече се знае, че има агентурно минало, припомня dir.bg.

Той е бил щатен служител на Първо главно управление на ДС. Назначен е на 30.10.1968 г. за разузнавач III степен и постепенно стига до началник на отделение през 1985 г. Междувременно през 1976 година е бил обучаван 10 месеца в разузнавателна школа в СССР.

Името на пресдиректора на кабинета на Иван Костов – Михаил Михайлов, също беше оповестено още миналата година при проверка на служителите на Народното събрание, където той също е работил.

Михайлов е бил вербуван през 1980 г. и е бил агент на Шесто управление на ДС, познато като политическата полиция на ДС, под името Пешко.

Сред документите в досието му фигурира собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество – обещание и документи от ръководилия го щатен служител. Михайлов е снет от отчет през 1990 г.

Бившият вицепрезидент на „Мултигруп“ проф. Стоян Денчев, който в момента е ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, също има досие в качеството си на началник на отдел в правителството на Филип Димитров през 1991–1992 г. и главен секретар в кабинета на Любен Беров през 1993 г.

Той е бил агент на Второ управление на ДС под името Симеонов. Вербуван е през 1988 и снет от отчет през 1990 г.

Никола Балтов – говорител в правителството на Жан Виденов, е бил вербуван през 1986 г. като секретен сътрудник с агентурното име Попов за Второ главно управление. Няма данни да е свален от отчет.

Журналистът Еди Емирян, който беше в пресцентъра на правителствата на НДСВ и Тройната коалиция, е вербуван през 1978 г. за Шесто управление като агент Боян. Също няма данни да е свален от отчет.

#Държавна сигурност #ДС #Красимир Райдовски #Михаил Михайлов #Стоян Денчев #Еди Емирян #Никола Балтов #Христо Матанов #Иван Димитров #Илия Кръстелников #Панто Пантев #Христофор Христов #Цонко Цонков #Генчо Генчев #Жан Виденов #Иван Костов #Народното събрание #Филип Димитров #НДСВ #тройната коалиция #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай