Явор Гечев: Необходима е по-добра пазарна среда за българските продукти в страната

Явор Гечев: Необходима е по-добра пазарна среда за българските продукти в страната
Гечев допълни, че проверките по границите за вноса на плодове и зеленчуци дават резултати и вече е невъзможен нерегламентиран внос. Те ще продължат дотогава, докато няма трайно решение на въпроса, отбеляза той. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Необходими са редица мерки които да направят по-добра пазарна среда за българските продукти в България“, заяви пред „Фокус“ заместник-министърът на земеделието и храните, Явор Гечев.

„Трябва да им се осигури по-лесен достъп до пазара и по-голямо търсене, за да може плавно да се вдига брутният национален продукт. Всички сме свидетели, че потребителите имат желание да купуват български продукти, но те се произвеждат все по-малко. И се опитваме да направим така, че когато кажем, че нещо е приоритет в Министерството на земеделието, не само да се приказва, че е приоритет, а да се вземат дългосрочни мерки, така че българските производители да знаят, че тази политика ще бъде водена по този начин, докато това правителство е на власт”, коментира Гечев.

Той допълни, че проверките по границите за вноса на плодове и зеленчуци дават резултати и вече е невъзможен нерегламентиран внос. Проверки ще продължат дотогава, докато няма трайно решение на въпроса, отбеляза Гечев.

По отношение на възможностите за това, в търговските вериги да се предлагат повече български плодове и зеленчуци, заместник-министърът на земеделието и храните заяви, че предстоят срещи с представители на всички български магазинни мрежи.

„Конкретното ни предложение към хипермаркетите е да подават отсега информация за количествата стоки, които ще им бъдат необходими за следващата година. Тази информация ние ще я предаваме на браншовите организации, за да могат те да се организират и да отговорят на изискванията на пазара като количество и качество на продукцията.”, обясни Явор Гечев.

#Явор Гечев #България #продукти #пазари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"