Явор Гечев: Актуализацията на бюджета е много важна за земеделието

Явор Гечев: Актуализацията на бюджета е много важна за земеделието
„Бюджетът на държавата е така планиран в Министерство на земеделието и храните, че в Агенция по храните и Селскостопанската академия, не са предвидени за последните няколко месеца пари за Фонд „работна заплата”, тоест - не са предвидени пари за заплати. З
A A+ A++ A

„Актуализацията на бюджета е много важна за земеделието в България“, заяви пред Фокус заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

„Актуализацията на бюджета е това, че сме подали определени суми вътре в бюджета, които покриват поети ангажименти, и то ангажименти, поети още преди нас. Става въпрос за плащания на тютюнопроизводителите, както и за изглаждане на затрудненията, които имаме“, каза Гечев.

„Бюджетът на държавата е така планиран в Министерство на земеделието и храните, че в Агенция по храните и Селскостопанската академия, не са предвидени за последните няколко месеца пари за Фонд „работна заплата”, тоест - не са предвидени пари за заплати. Затова - тази актуализация е много важна”, коментира зам.-министърът.

Според него се предвижда допълнително финансиране на фискалния резерв - тоест допълнителен ресурс, който да влезе в него, тъй като този ресурс е необходим по отношение на изплащане на субсидиите.

„Земеделските производители настояват - една част от субсидиите да се изплатят още преди Нова година, въпреки че това не е било предвидено от Министерство на земеделието, когато е планиран бюджетът, защото тези плащания на земеделските производители се извършват на фискална база от фискалния резерв и се възстановяват до 45 дни“, отбеляза Гечев.

Това на практика временно прави липсите във фискалния резерв по-големи, каза още той.

„Тези липси трябва да се възстановят от Европейската комисия и имаме там определени затруднения. Доколкото съм информиран, на срещата на зърнопроизводителите с министър-председателя е поет ангажимент за частично изплащане на директните плащания до Нова година, но това ще е възможно само ако мине актуализацията на бюджета”, обясни зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

#Явор Гечев #актуализация #бюджет #земеделие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"