МЗХ подпомага плодопроизводители в борбата с болести по растенията

МЗХ подпомага плодопроизводители в борбата с болести по растенията
Министерството на земеделието и храните разработва схема, която ще даде възможност на производителите на плодове да бъдат възстановявани разходите за превенцията на болести по растенията. Снимка: zemedelci.org
A A+ A++ A

„Министерството на земеделието и храните разработва схема, която ще даде възможност на производителите на плодове да бъдат възстановявани разходите за превенцията на болести по растенията“, каза заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на учредителното заседание на Консултативния съвет по трайни насаждения, съобщиха от МЗХ.

„Ако тази схема бъде приложена с достатъчен обхват, очакваме болестите по овошките да намалеят с 30-40%. Търсим максимална ефективност. Ако инвестираме в по-мащабна кампания, ще имаме доста по-занижена популация на вредителите”, отбеляза Гечев.

Целта, която се поставя пред консултативния съвет, е да се решават специфичните проблеми на сектора, а най-силният инструмент за постигането й е Програмата за развитие на селските райони. Гечев е убеден, че програмата е ресурсът, който трябва да отиде до земеделските производители, а те от своя страна да го използват, за да добавят стойност към продукцията си.

Ресорният заместник-министър разясни, че в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) ще има диференциране на мерките и бюджетите. „Например, ще има 20% гарантирани бюджети за биопроизводство, което е и европейски приоритет”, подчерта Явор Гечев. Още тази година МЗХ ще се опита да намали риска от загуба на средства по ПРСР, чрез изготвяне на пет, или шест национални проекта за магистрални съоръжения, за напояване.

#Явор Гечев #биопроизводство #превенцията #земеделие #програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »