18 противници на шистовия газ арестувани във Великобритания

18 противници на шистовия газ арестувани във Великобритания
Природозащитниците се притесняват, че използваният при добива на шистов газ метод на хидравлично разбиване може да замърси подземните води с химикали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-малко 18 души са арестувани в британското графство Западен Съсекс в близост до град Балкомб по време на протест срещу добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване - хидрофракинг, предаде “Евро Нюз”.

Сондажите предстоят, защото проучване показа, че Великобритания притежава големи запаси от шистов газ, чийто обем може да обезпечи изцяло потребностите на националната икономика от енергийни ресурси в продължение на 100 години.

Природозащитниците обаче се притесняват, че използваният при добива на шистов газ метод на хидравлично разбиване може да замърси подземните води с химикали, да отрови почвите и дори да провокира земетресения.

В понеделник премиерът Дейвид Камерът подкрепи фракингът.

"Ако не подкрепим тази технология, ще пропуснем голяма възможност да подпомогнем семействата за сметките за газ и да направим страната си по-конкурентоспособна", бе категоричен Камерън.

Хидравличното разбиване или фракинг извлича газ и петрол от скални пластове, чрез инжектиране под голямо налягане на вода, пясък и химикали.

 

#шистов газ #Великобритания #фракинг #Дейвид Камерън #Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници