Чобанов: Ветото ще бъде отхвърлено

Чобанов:  Ветото ще бъде отхвърлено
Според финансовия министър, ветото на президента върху актуализацията на бюджета, ще бъде прегласувано. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

„Третото четене на актуализацията на бюджета в парламента ще се наложи по чисто политически причини и ветото ще бъде отхвърлено. Политическата позиция в президента надделя и той ясно се позиционира политически в дебата по отношение на актуализацията на бюджета“, казва в интервю за в. "Труд" министърът на финансите Петър Чобанов .

Той отново подчертава, че актуализацията на бюджета е необходима поради няколко причини: нереалистично заложените приходи, изчерпаната гъвкавост по отношение на разходите, натрупаните задължения към бизнеса, недобре бюджетираните публични системи, изчерпването на лимита на новоемитирания дълг, което застрашава спазването на изискването за минимално ниво на фискалния резерв.

Според Чобанов не можем да приравняваме дълга към разходите. "Ясно е, че нови разходи за 1 млрд. лв. няма как да бъдат направени, въпреки че е подобно внушението дори в мотивите на президента. Новите разходи ще бъдат в размер на 286 млн. лв., а не на 1 млрд. лв. Иначе е вярно, че увеличаването на дефицита с близо 500 млн. лв. ще включи и по-ниските приходи, а останалите около 500 млн. лв. ще останат във фискалния резерв като буфер за началото на 2014 г., когато имаме плащания по дълга", обяснява министърът.

Решението за минималната заплата трябва да се вземе след обсъждане с работодатели и синдикати, счита финансовият министър и съобщава, че ще има промени в ръководството на Българската банка за развитие.

#Петър Чобанов #президентът #дълг #ръководството #приходи #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"