„Газпром“ ще купува бензиностанции в България

„Газпром“ ще купува бензиностанции в България
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на руския енергиен гигант „Газпром“ да купи седем бензиностанции в България. Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на руския енергиен гигант „Газпром“ да купи седем бензиностанции в България.

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване от страна на „НИС Петрол“ ЕООД (дъщерно дружество на „Газпром“) на 7 бензиностанции в градовете Смолян, Кърджали, Асеновград, Благоевград и селата Леденик и Паволче, съобщиха от КЗК.

Концентрацията ще засегна пазара на продажба на дребно на автомобилни горива в страната, от анализа на който е видно, че купувачът, като новонавлизащ участник, както и обектите, които ще придобие, притежават изключително малък общ пазарен дял.

Малко вероятно е групата „Газпром“ да достигне господстващо положение в бъдеще, което значително би увредило ефективната конкуренция на разглеждания пазар.

Допълнителен аргумент в тази посока е присъствието на няколко големи вериги бензиностанции с утвърдени клиенти и изграден авторитет като търговци, които се конкурират ефективно помежду си.

Не на последно място никой от опериращите на засегнатия пазар не е изразил притеснение за негативно засягане на конкурентната среда поради несъщественото пазарно присъствие, което ще притежава „НИС Петрол“ ЕООД след настоящата концентрация.

#бензиностанции #„Газпром“ #КЗК #Комисията за защита на конкуренцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »