Клисарова: Преподавателите от БАН трябва да четат лекции във вузовете

Клисарова:  Преподавателите от БАН трябва да четат лекции във вузовете
Министър Клисарова счита, че научните постижения може да имат по-голяма тежест в рейтинговата система на университетите. Снимка: www.24chasa.bg
A A+ A++ A

"Преподавателите от Българска академия на науките трябва да четат лекции в университетите и да предадат научните си постижение на младите хора. Трябва да има съвместни научни проекти между БАН и висшите училища", каза пред БНР министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова, предаде БГНЕС.

Тя посочи, че научните постижения може да имат по-голяма тежест в рейтинговата система на университетите. "Много е важно стимулирането на младите учени, стимулирането на преподавателите и ако трябва - материални бонуси", допълни образователният министър. По думите й БАН трябва да отвори врати за повече млади учени.

"Ако имаме повече проекти и европейски, и институционални, които са свързани с бизнеса, мисля ,че ще можем да намерим начин да повишим доходите на работещите в академията", смята министърът.

Клисарова изтъкна, че в момента се разработва нова стратегия за развитие на висшето образование. В нея ще залегне и това, което ни предлага Брюксел – бързо междудържавно признаване ни дипломи, валидиране на квалификации, нова рейтингова система и облекчен визов режим за студенти.

#Анелия Клисарова #БАН #университет #дипломи #бизнес #квалификации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници