Великобритания може да съди Испания заради Гибралтар

Великобритания може да съди Испания заради Гибралтар
Британското правителство обмисля да заведе дело срещу Испания заради строгите гранични проверки, наложени на границата с Гибралтар. Снимка: www.idi.bg
A A+ A++ A

Британското правителство обмисля да заведе дело срещу Испания заради строгите гранични проверки, наложени на границата с Гибралтар, съобщи говорител на премиера Дейвид Камерън, цитиран от БГНЕС.

Говорителят съобщи, че проверките на испанските гранични стражи, които предизвикаха големи опашки на границата в британската територия, били "политически мотивирани и напълно непропорционални".

Междувременно говорител на испанското външно министерство съобщи, че страната му обмисля да отнесе спора пред световни организации като ООН и Международния съд в Хага. Властите в Мадрид мислят също за създаването на единен фронт с Аржентина, която също е в конфликт с Великобритания заради суверенитета на Фолклендските острови, допълни говорителят.

Испания отстъпва Гибралтар на Великобритания през 1713 г. въз основа на Договора от Утрехт, но от дълго време твърди, че островът трябва да се върне в испански суверенитет.

Лондон отговаря, че няма да пренебрегне желанията на Гибралтар, чиито власти са пробритански настроени.

#Гибралтар #Испания #Великобритания #Фолклендските острови #Дейвид Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »