Британски бойни кораби поемат към Гибралтар

Британски бойни кораби поемат към Гибралтар
Испанските власти разрешиха корабът HMS Илюстриъс да спре в морска база в Рота, Южна Испания в рамките на операцията, но испански медии определиха плановете за спирането на HMS Уестминстър в Гибралтар като сплашващ ход от страна на Великобритания. Снимка:
A A+ A++ A

Британски бойни кораби ще отплават за Средиземно море за морски учения, при които един от тях ще хвърли котва в Гибралтар на фона на нарастващото напрежение с Испания във връзка с британската територия, предава БГНЕС.

Фрегатата HMS Уестминстър ще отплава от Великобритания във вторник и ще пристигне в Гибралтар до една седмица в рамките на "рутинни" и "отдавна планирани" учения, както съобщи британското министерство на отбраната.

Други три бойни кораба - флагманският кораб HMS Булуорк, хеликоптероносачът HMS Илюстриъс и фрегатата HMS Монтрос, и шест поддържащи плавателни съда заминават днес за Средиземно море в рамките на учението Пума '13.

Испанските власти разрешиха корабът HMS Илюстриъс да спре в морска база в Рота, Южна Испания в рамките на операцията, но испански медии определиха плановете за спирането на HMS Уестминстър в Гибралтар като сплашващ ход от страна на Великобритания.

Великобритания и Испания влязоха в дипломатически спор заради щателен обиск на коли от испанските гранични стражи на границата с Гибралтар, който предизвика големи задръствания.

Правителството на малкия остров обвини властите в Мадрид, че си отмъщават, след като Гибралтар изгради изкуствен бетонен риф с цел да спира набезите на испански рибарски кораби.

"Великобритания и Испания са важни един за друг. Ние сме съюзници в НАТО, ключови търговски партньори и милиони британци пътуват в Испания всяка година. Но доброто приятелство с Испания не означава, че ще си затваряме очите, когато хората на Гибралтар са заплашвани или поставяни под напрежение", заяви в понеделник пред в. "Сън" британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.

#Великобритания #военно учение #Средиземно море #Испания #Гибралтар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"