Хърватите не „изгарят от желание“ да влязат в ЕС

Хърватите не „изгарят от желание“ да влязат в ЕС
„За“ присъединяване на страната са гласували 67% от участвалите в референдума, сочат данните от преброяването в една четвърт от общо 6750-те избирателни секции. Снимка: „Ройтерс“
A A+ A++ A

В неделя в Хърватия се проведе референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС), но избирателната активност беше по-ниска от очакваното.

„За“ присъединяване на страната са гласували 67% от участвалите в референдума, сочат данните от преброяването в една четвърт от общо 6750-те избирателни секции, предаде БГНЕС.

Президентът Иво Йосипович, който предвиди подобен развой, бе казал, че присъединяването на страната му към EС на 1 януари 2013 година „ще стане повратна точка към по-добро в историята на Хърватия“.

След като сам пусна бюлетина, той заяви: „Днес е голям ден за Хърватия. Очаквам с нетърпение цяла Европа да стане мой дом“.

В същото време премиерът Зоран Миланович, който пое поста само преди месец, изрази разочарованието си от ниската избирателната активност.

Два часа преди края на гласуването тя бе 33.79%, а накрая достигна 43,58%, което е по-малко от активността по време на парламентарните избори миналия месец, която бе 54,32%.

„Щеще да е по-добре, ако избирателната активност бе по-висока. Хората очевидно са разочаровани... Това е послание заради ситуацията в страната, послание към моето правителство“, коментира Миланович.

#Хърватия #референдум #избирателна активност #гласуване #Европейския съюз #ЕС #присъединяване #Иво Йосипович #президент на Хърватия #Зоран Миланович #премиер на Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници