Гръцки пожар обхваща Европа

Гръцки пожар обхваща Европа
В сряда вечерта Ангела Меркел и Никола Саркози се срещнаха в Кан, Франция, с гръцкия министър-председател Георгиос Папандреу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

МВФ и ЕЦБ ще участват в разговорите за спасяването на еврозоната, които започнаха непосредствено преди срещата на Г-20 в Кан, в 11:30 българско време.

Първоначално бе предвидено в дискусията да участват представители на Франция, Германия, Италия, Испания и EC, но МВФ и ЕЦБ вече се включиха в обсъжданията на внезапното решение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да свика референдум, предаде ДПА.

Междувременно ръководителят на групата финансови министри от еврозоната и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви, че иска Гърция да остане в зоната на общата валута, но подчерта, че „не може да се угоди на гърците против волята им“.

„Аз съм абсолютно убеден, че трябва да бъде направено всичко възможно никой от 17-те членове на еврозоната да не я напусне, но ако това е желанието на гърците, което според мен би било грешка, ние не можем да угодим на гърците против волята им", подчерта Юнкер в интервю за германската телевизия ZDF.

Според него не е възможно непрекъснато да се поддържа напрежение по гръцкия въпрос. „Ние трябва да знаем накъде вървим, а гърците трябва да кажат как искат да се развиват нещата“, добави Юнкер, цитиран от АФП.

В днешния си брой германският таблоид „Билд“ изразява крайно раздразнение от проекта за референдум в Гърция и настоява германският народ също да може да се произнесе за „изваждане на гърците от еврозоната“.

„Г-жо Меркел, ние също искаме референдум. Ние също искаме да решим дали да продължаваме да помагаме на гърците с милиарди евро“, пише с настоятелен тон вестникът. Най-продаваният таблоид в Германия не иска повече германците да плащат за „гръцките разхищения, за тяхната гнила и корумпирана държава“.

В сряда вечерта Ангела Меркел и Никола Саркози се срещнаха в Кан, Франция, с гръцкия министър-председател Георгиос Папандреу на спешна среща заради плана на гръцкия лидер да проведе референдум относно одобрения наскоро втори спасителен международен заем за страната му.

Така шестият транш на стойност 8 млрд. евро от първия пакет от международната помощ за Гърция е в положение на „изчакване“ след решението на Атина да свика референдум за условията на отпускане на втората спасителна финансова помощ и мерките за икономии.

#Евангелос Венизелос #МВФ #Европейски съюз #ЕС #Жозе Мануел Барозу #референдум #Европейски фонд за финансова стабилност #ЕФФС #спасителен заем #спасителен фонд #Никола Саркози #Ангела Меркел #Президент на Франция #Канцлер на Германия #министър-председател на Гърция #Георгиос Папандреу #еврозоната #еврозона #евро #дългова криза #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"