Трайков: Миньорите превишиха правата си

Трайков: Миньорите превишиха правата си
„Правата на всеки от нас стигат до там, където не се нарушават правата на другите. Този принцип трябва да се прилага за всичко“, каза Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки че стачката е законен инструмент, с възпрепятстването на работата на ТЕЦ „Марица-изток 2“ стачкуващите миньори са „излезли извън правата си“, смята енергийният министър Трайчо Трайков.

„Правата на всеки от нас стигат до там, където не се нарушават правата на другите. Този принцип трябва да се прилага за всичко“, каза пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Колегите, които бяха на място, и ръководството на „Мини Марица-изток“, и синдикалните лидери в 5.18 ч. казаха: споразумяхме се. Стачката по принцип е законен инструмент, така че, когато стачката спазва всички законни изисквания, тогава не бих искал да говоря за нарушени права“, добави Трайков.

Министърът отбеляза обаче, че „в един момент се стигна до събития, надвишаващи нормалния ход на нещата“, визирайки блокирането на влаковата композиция, превозваща въглища от Перник.

„Тогава стачкуващите излязоха извън правата си“, подчерта той.

„Позицията на ДАНС беше от преди това, с оглед на факта, че работата на мините е от решаващо значение за функционирането на енергийната система, а енергийната сигурност е част от националната сигурност. Кризисният щаб беше в диалог с всички държавни институции“, обясни още Трайков.

Министърът отбеляза също, че стачката в „Мини Марица-изток“ е поредният „елемент“, който ще се отрази на цената на тока.

„Стачката се прибавя към тези елементи, тя сама по себе си не може да е причина за едно или друго нещо. Има загуби, които са безвъзвратни, и загуби, които могат да се наваксат. Неслучайно в споразумението е записано, че се дават по 300 лева за всеки от над 7-те хиляди служители в „Мини Марица-изток“, те са за 2012 г. и са свързани с наваксването от попълването на запасите от въглища“, обясни той.

„Надявам се отсега нататък да коментираме отново добрите резултати“, каза Трайков и призна, че за него стачката на миньорите е била „изненадваща“, исканията им – също.

„Резултатите, постигнати от това ръководство на мините, от тези работници, от това правителство, всички имахме принос към това. А повече въглища се добиха, защото осигурихме условията къде да се продадат тези въглища. Тези 1000 лева, които се поискаха изведнъж, не бяха фиксирани някъде“, каза Трайков.

Той е убеден, че хората, работещи в „Мини Марица-изток“ са били подведени „от някои синдикални лидери“.

#„Мини Марица-изток“ #синдикати #стачка #миньори #Трайков #енергиен министър #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Трайчо Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"