Такситата в Италия стачкуват

Такситата в Италия стачкуват
Таксиметровите шофьори протестират срещу намерението на правителството на Марио Монти да увеличи броя на лицензите за извършване на таксиметрова дейност. Снимка: walksofitaly.com
A A+ A++ A

Таксиметровите шофьори в Италия днес излизат на национална стачка, насочена срещу плановете на правителството на премиера Марио Монти за либерализиране на сектора.

Законопроектът предвижда либерализиране и в други области като енергетиката, транспорта, аптеките и търговията и се очаква да бъде прокаран тази седмица в парламента.

Националната стачка на таксиметровите шофьори ще продължи през целия ден, като такситата във всички големи италиански градове няма да работят от 8.00 до 22.00 часа, съобщава БНР.

Таксиметровите шофьори протестират срещу намерението на правителството на Марио Монти да увеличи броя на лицензите за извършване на таксиметрова дейност, което цели да доведе до по-голяма конкуренция и намаляване на тарифите.

Според шофьорите в Италия има достатъчно таксита и либерализацията би навредила на бизнеса им.

Те не са съгласни и с решението на правителството да прехвърли управлението на таксиметровия транспорт от общините към нова, специално създадена за това, национална комисия.

Днешната официално обявена стачка се провежда, след като през последните няколко дни в Рим, Милано, Неапол и други градове се състояха спонтанни протести на таксиметровите шофьори, които предизвикаха хаос, особено в столицата.

Кметът на Рим обеща, че служители на общината днес ще помагат на туристите, идващи от чужбина, на летището и централната гара, като ги упътват как да се придвижват с градския транспорт.

Скоро предстоят стачки и в други сектори, които ще бъдат засегнати от мерките за либерализиране на италианската икономика.

#таксиметрови шофьори #Италия #стачка #премиер #Марио Монти #либерализиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници