Франция гласува закона за арменския геноцид

Франция гласува закона за арменския геноцид
Френските сенатори гласуват днес спорния законопроект, предвиждащ затвор и глоба за тези, които отричат, че арменците в Османската империя са били подложени на геноцид. Снимка: „Ройтерс“
A A+ A++ A

Горната камара на френския парламент днес ще гласува законопроекта, с който страната официално признава геноцида над арменци в Османската империя и въвежда санкции за тези, които го отричат.

Френските сенатори гласуват днес спорния законопроект, предвиждащ затвор и глоба за тези, които отричат, че арменците в Османската империя са били подложени на геноцид през Първата световна война, предаде БНР.

Законопроектът бе одобрен от Долната камара на парламента миналия месец, след което Турция замрази дипломатическите и военните си връзки с Франция.

Турският външен министър Ахмед Давутоглу обеща, че ако Сенатът приеме закона, санкциите ще бъдат не само разширени, но и ще станат перманентни.

Анкара признава, че по време на събитията от 1915–1916 година са загинали половин милион арменци, но твърди, че смъртта им е резултат от глад и бойни действия, а не на геноцид.

#Сенат #Ахмед Давутоглу #външен министър на Турция #Франция #сенатори #горна камара #долна камара #Парламент #закон #геноцид #геноцид над арменци #арменски геноцид #Османската империя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници