В цяла България е обявен пожароопасен сезон

В цяла България е обявен пожароопасен сезон
Забранено е паленето на огън в земеделски и горски територии.
A A+ A++ A

"Във всички области на страната е обявен пожароопасен сезон."

Това каза в интервю за Агенция „Фокус" инж. Владимир Константинов, главен експерт от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

"На територията на цялата страна е в сила пълната забрана за палене на огън в земеделски и горски територии", заяви Константинов.

През последните няколко години паленето на стърнища като тенденция е преодоляло неговото нарастване, особено в земеделските райони като Добруджа, Тракия.

„Там, където се работи интензивно земеделие, паленето на стърнища почти не се използва. За съжаление все още в земеделските територии, които са изоставени или пък не са особено интензивно ползвани, все още се практикува това и обикновено от там започват проблемите, тъй като се палят по това време на годината земеделски територии, храсти и треви, които много лесно се прехвърлят в горските територии", добави още инж. Константинов.

Статистиката на Изпълнителната агенция по горите сочи, че от началото на годината до момента има само седем пожара, които са възникнали по естествени причини, т.е. от мълнии, което е около 6.5 %, всички останали пожари, които са малко повече от 100, са възникнали поради човешко действие или бездействие.

#пожар #Владимир Константинов #Добруджа #Тракия #гори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »