Ашдаун: Босна върви към разпад

Ашдаун: Босна върви към разпад
Лорд Ашдаун, който ръководи страната с желязна ръка, уволни десетки избраници, противопоставящи се на реформите. Снимка: Mirror.co.uk
A A+ A++ A

Има опасност Босна да се разпадне заради хроничната слабост на централните й органи.

Предупреждението отправи бившият върховен представител на ЕС в Босна и Херцеговина лорд Пади Ашдаун и прикани ЕС да попречи на „разрушаването“ на държавата, предаде АФП.

„Убеден съм в реалната опасност […], която се крие в динамиката, насочена към разпадане и разложение, а не към единство“, заявява британският политик в интервю, публикувано днес във в. „Дневни Аваз“.

От края на войната през 1992–1995 г. Босна е съставена от две общности – сръбска и мюсюлманско-хърватска, свързани от слабо централно правителство.

Ашдаун критикува международната общност, че е разрешила на водача на сърбите в Босна Милорад Додик да блокира укрепването на централните органи на страната.

Европейският съюз би трябвало да прояви много по-голяма решителност и да не позволи разрушаването на онова, което вече е съградено, казва той.

Между 1996 и 2006 г. международната общност положи усилия и успя да укрепи централната босненска държава, като обедини въоръжените сили, митниците и данъчната система.

Този процес обаче бе забавен, след като през 2006 г. двете общности не успяха да приемат пакет от реформи за повишаване на ефикасността на централните институции.

Сърбите се противопоставят на укрепването на централната държава, докато мюсюлманите, които са мнозинство, го подкрепят.

Реформите често се налагат от върховните представители, които не се колебаят да използват неограничените пълномощия, с които разполагат, за да отстраняват политици, противопоставящи се на това.

Лорд Ашдаун, който ръководи страната с желязна ръка, уволни десетки избраници, противопоставящи се на реформите.

Приемниците му изоставиха този подход, тъй като сметнаха, че той вреди на демократичното развитие на страната.

#Босна #ЕС #Босна и Херцеговина #Милорад Додик #Европейският съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"