Борисов: До 2013 г. ще усвояваме 40% европари

Борисов: До 2013 г. ще усвояваме 40% европари
Снимка: vestnikstroitel.bg, Архив
A A+ A++ A

С този административен капацитет, който днес ни се придава, през 2012-2013 г. ще постигнем 40% усвояване на европейските средства, заяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов каза това на церемония в Министерския съвет за подписването на меморандуми за разбирателство на българското правителство със Световната банка и с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), предаде агенция „Фокус“.

„С комисар Хаан и днес, за пореден път, надълго и нашироко чертахме на една карта високоскоростните четирилентови пътища, магистрали“, обясни премиерът.

„Ако не направим тези четирилентови пътища, нищо хубаво не ни очаква. Неслучайно тези райони са най-бедни. Там, където има четирилентови пътища и магистрали, районите са развити“, посочи той.

По думите на Борисов еврокомисар Йоханес Хаан е казал, че тази помощ трябва да доведе до засилване капацитета на регионалните и местните административни власти.

Според министър-председателя ще се подкрепи обучението на местните власти с помощта на международни експерти.

„Трябва да се концентрираме с всичките си сили, които имаме на разположение, и с финансови институции и дългогодишен опит, за усъвършенстване на българския капацитет за подготовка и реализация на проекти“, каза още Борисов.

„Нашата обща цел е икономически растеж и заетост и използване на европейските средства по най-добрия начин“, каза от своя страна вицепрезидентът на ЕИБ Вилхелм Молтерер.

„Ние не само говорим и пишем, ние просто действаме”“ посочи още Молтерер.

Премиерът Борисов обясни, че в началото на своето управление кабинетът му е заварил усвоени по европейски програми под 1%, докато в момента тези проценти са над 20.

„Целта ни е 100%. С увеличаване на административния капацитет ще отидем на 40–50% веднага“, изтъкна той.

„Магистрала „Люлин“ е давана за пример как от един провален проект правителството успя да я направи за пример. Столичното метро също се дава за пример“, добави премиерът.

Според него в момента се работи по 6 магистрали, високоскоростни пътища, детски градини, училища, културен туризъм и много други.

„Аз съм убеден, че след месец-два поне още 10 страни в ЕС ще повторят нашия пример, защото няма страна в ЕС, която да е усвоила на 100% средствата от ЕС“, каза още той.

Според него България е съумяла да използва целия експертен потенциал на трите финансови институции – Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

По думите на Борисов най-евтините кредити в света се дават за българското правителство – под 4%.

„ЕИБ има 100% доверие за България. С много по-голямо доверие и с много по-малки проверки ще усвояваме средства“, каза той.

Междувременно днес еврокомисарят за регионалната политика Йоханес Хаан е уверил премиера, че в Европейската комисия ще бъде поставен въпросът за намаляването на 5% на кофинансирането по европейски проекти, защото България показва добра финансова дисциплина.

По време на визитата си в Германия премиерът Бойко Борисов постави пред германския канцлер Ангела Меркел въпроса страните с най-добри финансови показатели в ЕС, една от които е България, да бъдат подпомогнати по същия начин, по който недисциплинираните страни, допуснали висок бюджетен дефицит и външен дълг, а именно – с 5%, вместо с 20% съфинансиране на проектите, изпълнявани с евросредства.

„Трудно е да се каже, че потвърждавам казаното от Меркел, но това е реалистичен подход и е в интерес на България – за намаляване на кофинансирането“, посочи Хаан.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че ако Европейската комисия вземе това решение, парите, които ще се освободят от бюджета, ще отидат отново за финансиране на големите инфраструктурни проекти и за нищо друго.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Йоханес Хаан #еврокомисар #меморандум #ЕИБ #Световната банка #Европейската инвестиционна банка #Европейската банка за възстановяване и развитие #ЕС #Ангела Меркел #канцлер #Германия #България #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"