Хаан: България има право на по-активна роля в ЕС

Хаан: България има право на по-активна роля в ЕС
Еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хаан подариха на президента Росен Плевнелиев картина, която той обеща да окачи на служебното си място. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

Като имам предвид отличните макроикономически показатели на България, аз съм дълбоко убеден, че България има много силно аргументирано морално право, а също така и отговорност, да играе много по-активна роля в Европейския съюз.

Това каза на брифинг в президентството еврокомисар Йоханес Хаан след официалната среща с президента Росен Плевнелиев и еврокомисар Кристалина Георгиева, предаде агенция „Фокус“.

Хаан подчерта, че тази среща „беше не само среща за размяна на учтивости в един протоколен порядък“, а и среща между приятели.

„Защото ние се срещнахме като стари приятели, като хора, ориентирани прагматично, и както изтъкнахте и Вие – обсъдихме и как бихме могли да работим занапред, какво може и какво следва да бъде направено за в бъдеще“, уточни еврокомисарят.

„Като имаме предвид сегашното положение в Европа, за съжаление малко са държавите членки, които могат да се похвалят с такива отлични макроикономически показатели, които се дължат и никак не в малка степен на готовността на българския народ да прави необходимите жертви“, коментира той.

По думите на Йоханес Хаан именно това постижение на България трябва да бъде много по-добре познато в чужбина и новоизбраният президент на България има отличната възможност, позиции, контакти и готовност от отсрещната страна тази позиция да я популяризира все повече.

Еврокомисарят пожела на Росен Плевнелиев да бъде най-добрият посланик на България и изрази увереност, че той ще се справи с тази задача.

„Чухме във Вашата реч по-рано днес при встъпването Ви в длъжност каква е Вашата визия за една силна България. Ние напълно споделяме това Ваше виждане. Пожелаваме Ви всичко най-хубаво, пожелаваме Ви да постигнете всички тези цели, които сте си поставили“, каза още Хаан.

„Ако комисар Кристалина Георгиева обеща никога да не идва в България в качеството си на комисар, който отговаря за природните бедствия, аз пък от своя страна обещавам да компенсирам това нейно отсъствие в официалното й качество на комисар и да идвам колкото е възможно по-често, за да поддържаме своите и досега отлични контакти. На добър час“, изтъкна еврокомисарят.

#Росен Плевнелиев #Кристалина Георгиева #Йоханес Хаан #еврокомисар #президент #Европа #България #Европейския съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"