Плевнелиев: Аз съм европейски президент

Плевнелиев: Аз съм европейски президент
Днес Росен Плевнелиев (ляво) встъпи в длъжност като президент на България и зае мястото на досегашния държавен глава Георги Първанов (дясно). Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Встъпилият днес в длъжност президент Росен Плевнелиев заяви, че той не е само български държавен глава, а и президент на европейска държава, затова неговите усилия ще са насочени към синхронизирането на програмата „България 2020“ с „Европа 2020“.

Това Плевнелиев направи на брифинг в президентството след първата си официална среща след встъпването си в длъжност с еврокомисарите за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и за регионалната политика Йоханес Хаан, предаде „Фокус“.

„България не е толкова малка държава, но България със сигурност ще даде всичко от себе си в лицето на новия премиер и новия президент нашият глас и нашата позиция да се чува. Ще бъдем добри партньори, ще имаме мнение, ще даваме всичко от себе си, за да може и ние да бъдем добър партньор“, каза Росен Плевнелиев.

„Подготвяме моето посещение в Брюксел на 25 и 26 януари, буквално в следващите дни. То също е знаково. Първото посещение на президента ще бъде там, където голямото европейско семейство се събира заедно, за да взема важните решения“, уточни президентът.

Плевнелиев добави, че на срещата е обсъдена програмата „България 2020“ като част от „Европа 2020“.

„Защото аз съм не само български президент, но и президент на европейска държава, и ние през 2012 г., заедно с нашите партньори и приятели от Брюксел, ще работим, за да може нашите приоритети, нашата програма за развитие 2020 да съответства и да бъде синхронизирана с европейските приоритети“, каза още той.

Плевнелиев благодари на еврокомисарите за срещата и за картината, която са му подарили – от първите моменти от създаването на идеята за общоевропейски съюз.

„Аз ще я държа близо до себе си, в работния кабинет, защото за мен това е важно. Европа има нужда от усилията на всички нас“, добави той.

Плевнелиев определи тази първа среща като знакова, защото ангажиментът, който той е поел, „е за европейското развитие на България“.

„Няма да скрия, че след като дадохме заявката за прагматично управление, още от първата среща, освен пожеланията, освен ясната насока на новия президент и ясни приоритети към ускоряването на интеграцията на България и България да има мнение, да има позиция, нейният глас да се чува, и то директно на възможно най-високите нива. Аз съм благодарен, че имахме тази първа среща“, каза още президентът.

#Росен Плевнелиев #президент #Кристалина Георгиева #Йоханес Хаан #България #България 2020 #Европа 2020 #Брюксел #евродепутат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"