И Кадиев зове за спешно заседание на парламента

И Кадиев зове за спешно заседание на парламента
A A+ A++ A

Георги Кадиев призова колегите си от БСП да не бягат от защитата на актуализацията на бюджета, а да се съберат на извънредно заседание на парламента в рамките на седем дни след наложеното президентско вето. На страницата си във Фейсбук той очерта грешните ходове на социалистите, които можело да доведат до „ритуално самоубийство”.

След като в сряда колегата му Антон Кутев обяви официалното намерение на БСП тепърва да започне нови разговори по темата, а председателят на НС Михаил Миков осигури удобното време за това, свиквайки извънредно депутатите на 30 август, Кадиев стана първият представител на „червените”, който се включи в призивите за неотложност.

„Президентското вето е със слаби аргументи, но фактите са факти. Има вето, има подписи за свикване на извънредна сесия на парламента съгласно чл. 78 на Конституцията. Съгласно чл. 43 от Правилника на НС това заседание трябва да е в рамките на 7 дни, вкл. и по време на ваканция.

И ако ГЕРБ се държи като отчаяна опозиция и с процедурни хватки опитва да блокира актуализацията, БСП НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТОВА. Актуализация на бюджета е израз на воля за промяна на приоритетите, за разграничаване от бюджета "Дянков". Не може сега да бягаме от защита на тази актуализация. Заседание трябва да има в рамките на 7 дни, ние трябва да опитаме да съберем максимален брой депутати, да отидем на гласуване, и каквото стане.

Всякакви процедурни похвати от рода да отлагаме заседанието или да се съберем, но да не се регистрираме, за да няма кворум за започване на заседанието, биха били ритуално самоубийство. Ще повлекат искания за оставка на председателя на парламента, ще дадат храна за протести и ще се пишат на сметката на БСП.

Ако ветото бъде отхвърлено, добре. Ако не бъде, поне ще стане ясно кой на коя страна е. И ще направим нова актуализация през септември, вече и на базата на повече информация за приходите”, написа Кадиев в социалната мрежа.

Малко преди това депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на НС необходимия брой подписи по правилник за свикване на извънредно заседание.

#Георги Кадиев #БСП #вето #бюджет #извънредно заседание #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »