Борисов отказва почестите на Съюза на художниците, Рашидов го сравнява с Пикасо

Борисов отказва почестите на Съюза на художниците, Рашидов го сравнява с Пикасо
На снимката: министърът на културата Вежди Рашидов говори след среща с премиера Борисов и ръководството на Съюза на българските художници. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В понеделник премиерът Бойко Борисов отказа плакет от Съюза на българските художници, с което отложи церемонията, на която трябваше да стане почетен член на съюза.

Вместо церемонията, която трябваше да се състои в понеделник сутринта в сградата на СБХ на ул. „Шипка" 6, членове на съюза се срещнаха в сградата на Министерския съвет с премиера и министъра на културата Вежди Рашидов.

Промяната беше обявена с правителствено прессъобщение, като не бяха обявени мотивите за това.

След срещата, на която не бяха допуснати журналисти, стана ясно, че церемонията по връчване на почетното членство ще се състои, след като галерията на Шипка 6 бъде окончателно ремонтирана.

Новината за връчването на почетното членство на премиера и културния министър за особени заслуги, заради връщането на сградата на организацията след дългогодишен спор със СУ "Климент Охридски", предизвика остри реакции.

Председателят на контролната комисия на СБХ проф. Велислав Минеков обвини ръководството на съюза в непочтена сделка и лакействане пред властта.

В отговор на масовите критики, в понеделник премиерът върна плакет, връчен му от СБХ.

"Един плакет няма да ми придаде каквото и да било. Затова им го върнах. Да го дадат на този, който счита, че това ми е важно. Плакетът струва сигурно 2-3 лева", посочи той след срещата с художниците, цитиран от Медиапул.

"Когато 20 години са ги лъгали и художниците нямаха сграда, трябваше да бъдат изгонени и да има стачка пред "Шипка"6. Вместо да има стачка, те имат сграда", заяви още премиерът, и обеща да търси спонсорство за ремонта на галерията на Шипка 9 от частен мобилен оператор.

Междувременно по повод на разразилия се скандал, културният министър Рашидов заяви пред журналисти, че е виждал премиера да рисува хубави скици, особено на заседанията на Министерския съвет.

"В изкуството не се знае кога ще се открие геният на човека", коментира той, цитиран от БГНЕС.

Той дори даде за пример изтъкнати творци като Пабло Пикасо, чиито скици са много ценни, и Гоген, развил таланта си на 41 години.

Премиерът обаче отказа да отговори колко картини е нарисувал, и помоли журналистите да му задават „по-сериозни въпроси."

#Бойко Борисов #министър-председател на България #Вежди Рашидов #министър на културата #СБХ #Съюз на българските художници #почетно членство #Пабло Пикасо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"