Земеделският министър: Зърното за хляб е осигурено

Земеделският министър:  Зърното за хляб е осигурено
Министър Греков посети кооперация "Единство", която има най-добрият мениджмънт сред сродните структури в страната. Снимка: "Стандарт нюз"
A A+ A++ A

На България са нужни 1,3 млн. т зърно за хляб, а са произведени 4,7 млн. т., съобщи съобщи в село Комощица, Монтанско, министърът на земеделието и храните Димитър Греков, предаде "Стандарт нюз".

Министър Греков посети кооперация "Единство", която има най-добрият мениджмънт сред сродните структури в страната. През тази година тя е произвела 6000 т зърно за хляб, средно по 600 кг от дка. За сравнение, в Добруджа средният добив е 415 кг.

За постиженията на кооперацията разказа председателката Венета Димитрова. Тя обработва 31 000 дка земя, собственост на 1320 свои членове. Разкрила е 86 работни места с по 1000 лв. месечна заплата.

Димитрова има кравеферма с 300 крави, овцеферма със стотици овце. Годишно произвежда по 1500 т краве мляко, 40 т – овче. Има собствена фурна, столова с половин цена на храната за своите членове, хляб по 45 ст за 680 грама. Поема част от издръжката на училището, читалището, кметството в селото. Годишно изплаща по 40 лв. рента за дка.

Председателката на кооперацията се оплака на министъра от ниските изкупни цени, от закъсняващите субсидии, от малките субсидии за животновъдството, от акциза за горивото.

Министърът обясни какви са възможностите за помощ от държавата.

"Изкупните цени обаче са проблем на пазара, а не на управлението на страната. Уважавам това, което правите, разчитайте на нас", обеща министърът.

#Димитър Греков #Греков #Димитрова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници