Николай Цонев: Президентът се опитва да създаде нов център на властта

Николай Цонев: Президентът се опитва да създаде нов център на властта
Според Николай Цонев, ние сме свидетели на опит да се оформи трети център на власт, извън изпълнителната и законодателната, защото по конституция, президентът има единствено представителни функции. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ветото е знак, че президентът се опитва да оформи около себе си център на властта, заяви лидерът на партия „Нова алтернатива” Николай Цонев в коментар на наложеното от държавния глава Росен Плевнелиев частично вето върху актуализацията на Бюджет 2013 в официална позиция на партията, изпратена до медиите.

„Чисто формално, президентът има право да наложи вето. В политическата практика на България досега единствено президентът Желю Желев е налагал вето върху закона за бюджета, но то бе продиктувано от конституционни несъответствия. Това прави безпрецедентна намесата на Росен Плевнелиев в работата на законодателната власт. Единствените изтъкнати от сегашния президент причини за налагането на вето са чисто политически. Росен Плевнелиев не разполага с икономически екип. Самият той заяви, че неговото вето се налага по целесъобразност. Така той се отрича от конституционното си задължение да бъде представител на цялата нация и избира да бъде представител на политическия кръг ГЕРБ. Налагането на вето в този момент означава, че Плевнелиев се придържа към политиката на Симеон Дянков в областта на финансите, която беше силно рестриктивна и изключително антисоциална.
Смятам, че този политически ход ще се превърне в сериозен обществен казус, който ще бъде обект на широки граждански дискусии. Ветото е знак, че президентът се опитва да оформи около себе си център на властта. Плевнелиев не разбира, че той е еднолична институция. По конституция той може да има юридически съветници, но не разполага с икономически специалисти, които да са назначени и да носят отговорност в професионален план. Очевидно е, че Плевнелиев е решил да се бори за увеличаване на властовите си възможности. За себе си и за политическия кръг ГЕРБ. Това развитие на събитията е изключително вредно за държавата”, посочва в позицията си Цонев.

Според Николай Цонев ние сме свидетели на опит да се оформи трети център на власт, извън изпълнителната и законодателната, защото по конституция президентът има единствено представителни функции. С налагането на вето Плевнелиев разширява противоконституционно своите права.

„Икономическото съдържание на отлагателното вето не заслужава да се коментира. То липсва. Президентът няма право съдържателно да критикува бюджетния закон. Ясно е, че ветото няма да се отрази на въвеждането на актуализацията на бюджета. Ходът на Плевнелиев може единствено да се обясни с отчаяно желание за възвръщане на ГЕРБ в медийното и общественото пространство. Решението на Плевнелиев е равно на политическо самоубийство. Считам, че президентът е използван като изкупителна жертва от суфльора си Борисов, която да поеме обществената присъда за некомпетентност и политическо пристрастие. Печалбата е спасителна глътка въздух за губещата актуалност, разпадаща се отвътре политическа група на ГЕРБ", се казва още в позицията на Николай Цонев.

#Николай Цонев #Цонев #Росен Плевнелиев #Плевнелиев #вето #бюджет #Желю Желев #ГЕРБ #Симеон Дянков #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"