16-годишна завърши соло околосветско плаване

16-годишна завърши соло околосветско плаване
Холандката Лаура Декер е едва на 16 години, а вече е най-младата мореплавателка, прекосила света сама. Снимка: wowelle.com
A A+ A++ A

Шестнадесетгодишната Лаура Декер от Холандия стана най-младата мореплавателка, след като сама осъществи околосветско пътешествие с платноход.

Тя акостира на карибския остров Сен Мартен, приключвайки продължилото година самотно плаване с платноход около света, съобщи АФП.

Декер тръгна на 20 януари 2011 г. от Сен Мартен и на същия ден година по-късно акостира на Яхт клуба в холандската зона на острова.

При посрещането й от близо 400 души, сред които родителите й, нейната сестра, роднини, журналисти и много туристи, Лаура заяви, че още не е на себе си и не знае какво се случва. По думите й плаването е било забележително.

„Често виждах делфини и се наслаждавах на компанията им. Много съм щастлива“, добави тя.

Непълнолетната холандка поиска да извърши околосветско пътешествие, когато бе само на 14 г.

Тогава родителите й не бяха против. Според тях тя се е родила в морето и първите четири години от живота си е прекарала на яхта.

По искане на службата за защита на детето обаче съдът забрани плаването, тъй като сметна, че то ще се отрази отрицателно на развитието на Лаура.

В края на 2009 г. Декер избяга на Сен Мартен, но малко след това бе върната в родината си.

През лятото на 2010 г. въпреки опита на Службата за закрила на детето да продължи забраната за плаване съдът този път взе страната на Лаура и младата мореплавателка отплава на 20 януари 2011 г. Тя приключи пътешествието си на 16 г. и четири месеца. На 20 септември ще навърши 17 г.

Предишният рекорд на самотно околосветско плаване принадлежи на австралийката Джесика Уотсън, която завърши пътешествието си три дни преди да навърши 17 г.

Докато Уотсън не се отби в никое пристанище обаче, Лаура Декер доста често спираше: сама на своята дълга 11.50 м яхта, наречена „Гапи“, тя посети Канарските острови, Кабо Верде, мина през Панама, Австралия и Южна Африка.

Както рекордът на Джесика Уотсън, така и този на Лаура Декер за най-млада мореплавателка, извършила самотна обиколка на света с платноход, няма да бъде вписан в Книгата на рекордите. „Гинес“ отказва да признава рекорди на непълнолетни, преценявайки, че са „неуместни“.

#Гинес #Южна Африка #Австралия #Панама #Кабо Верде #Канарските острови #съд #платноход #Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"