Дянков пред „Ханделсблат“: Вече търгуваме на изток, не с Гърция

Дянков пред „Ханделсблат“: Вече търгуваме на изток, не с Гърция
Финансовият министър Симеон Дянков продължава да популяризира идеята си за Пакт за финансова стабилност из Европа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Търговията на България с Гърция е замряла заради кризата и българската търговия се е пренасочила на изток, заявява финансовият министър Симеон Дянков в интервю за германския вестник „Ханделсблат“.

Според него част от външната търговия на България с Гърция вече е изместена от търговска активност спрямо Русия и Украйна.

Дянков обаче повтаря тезата си, представена наскоро в интервю за друг германски вестник, „Ди Велт“, че кризата в Гърция е донесла полза на България.

„В момента 2000 гръцки компании пренесоха фирмените си седалища в България заради ниските данъци. Освен това заради свалянето на рейтингите на някои страни от еврозоната пенсионните фондове изнесоха инвестициите си от Гърция, Португалия и Ирландия и ги инвестираха на други места, включително и в България“, казва още Дянков.

В интервюто си за „Ханделсблат“ финансовият министър твърди още, че България вече е излязла от най-тежкия период на икономическата криза.

„Икономиката ни започна отново да расте и приходите от данъци се повишават. Но разбира се, намираме се в една фаза на несигурност, защото 60% от търговията ни е за ЕС, а половината от тях – за Германия. И понеже Германия отчита слаб икономически ръст, това има последствия и за нас. Затова понижихме прогнозите си за икономическия ръст за 2012 г. от 4,1% на 2,9%“, обяснява той.

Освен това Дянков разяснява на журналиста на „Ханделсблат“, който реагира с изненада, че минималната месечна работна заплата в България е 135 евро, че минималната заплата доскоро е била 120 евро. Той изтъква и вдигането на най-ниските, както и на вдовишките пенсии от септември 2011 г. за 700 000 от общо 2,1 млн. български пенсионери.

„Това е всичко, което можем да направим засега. Защото икономическата спирачка на Запад има последствия и за нас. Освен това се самозадължихме дефицитът ни да не е по-висок от 2%“, продължава още Дянков.

Вицепремиерът посочва още, че данъчните приходи се повишават, без България да е вдигала ставките на данъците. Постъпленията през тази година са с 13% по-високи от миналата. Според него това се дължи на ръста на икономиката (2,8%) и на активността на данъчните, които вече посягат на сивата икономика и корупцията.

Дянков посочва, че българските митничари и данъчни са взели идеята за електронно отчитане на границите от Естония.

„Така няма физически контакт и корупцията се задушава в зародиш“, разкрива Дянков най-важната единична мярка. Освен това са били съкратени около 30% от данъчните служители – „най-слабите, някои от тях не можеха дори да попълнят данъчна декларация правилно“.

Българският финансов министър използва и интервюто си за „Ханделсблат“, за да популяризира идеята си за конституционни гаранции за фискална дисциплина – или т.нар. Пакт за финансова стабилност, който обаче все още не е залегнал в българската конституция.

На журналистически въпрос дали и Германия трябва да въведе в конституцията си Пакта за финансова стабилност за ненадхвърляне на дефицита на 2% от икономиката, Дянков отговаря, че всяка страна в ЕС трябва да го въведе. „Колкото по-малка е страната, толкова по-стриктна трябва да е горната граница. Защото толкова по-голяма е волатилността в криза, а с този инструмент изпълняваме и сега този Маастрихтски критерий“.

Ако този пакт е заложен в конституциите, самите правителства няма да могат да предлагат държавни бюджети с по-високи дефицити, убеден е финансовият ни министър.

Дянков заявява, че и сега България изпълнява за втора поредна година критериите за присъединяване към еврозоната.

„Държавните дългове са 15%, инфлацията и лихвите са укротени, ако днес ни приемат в „чакалнята на еврото –  ERM 2“, ще изпълним всички критерии. Освен това имаме и засилени фискални условия – най-много 2% дефицит и най-много 40% преразпределителна тежест. Това гарантира дългосрочната финансова стабилност“, заявява още Дянков.

По думите му обаче България ще изчака поне още година, за да види как ще се развият събитията около дълговите кризи. Освен това той повтаря твърдата българска позиция против хармонизирането на данъците в страните от еврозоната.

„Имаше една безумна идея за хармонизиране на данъците. Ние сме твърдо срещу това, всички страни да имат еднакви данъци и данъчни бази. Твърдо убедени сме, че както България, така и цяла Източна Европа се намира в процес на наваксване и страните имат нужда от ниски данъци. Ако сега например въведем френската данъчна система, това веднага би убило икономиката ни“, обяснява вицепремиерът.

„Ако данъчната хармонизация стане условие, определено ще останем извън еврозоната. И няма да се присъединим, докато не станем достатъчно богати. А за това ще ни трябва поне десетилетие. Но за еврото ще е добре, ако към зоната се присъединят толкова отговорни от фискална гледна точка страни като България“, заключава Дянков пред „Ханделсблат“.

#Симеон Дянков #Ди Велт #дългова криза #Министър на финансите #Гърция #еврозоната #еврозона #Русия #Украйна #външна търговия #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »