Финландия избира президент

Финландия избира президент
Кандидатът с най-големи шансове да излезе начело е проевропейският консерватор Саули Ниинистьо. Снимка: yle.fi
A A+ A++ A

Днес, 22 януари, във Финландия се провежда първият кръг от изборите за президент.

Финландците гласуват днес на първи тур на президентските избори след кампания, преминала под знака на кризата на еврото, макар това да не е тема от ресора на президентската институция, пишат световните медии, цитирани от БГНЕС.

Кандидатът с най-големи шансове да излезе начело е проевропейският консерватор Саули Ниинистьо.

Ако никой от претендентите не получи повече от 50% от гласовете на избирателите, на балотаж на 5 февруари ще се реши кой ще заеме мястото на популярния досегашен президент Таря Халонен, която приключва двата си разрешени по конституция шестгодишни мандата.

Шестдесет и три годишният Ниинистьо, който е член на партията „Национална коалиция“ на премиера Юрки Катайнен, водеше според резултатите от допитванията през цялата предизборна кампания, защитавайки енергично единната европейска валута и ролята на Финландия в Европейския съюз.

Подкрепата за него сред избирателите обаче падна от около 51% през декември до 32% през последните дни.

Негови съперници са кандидатът на еколозите от Съюза на зелените Пека Хаависто, на 53 г., Пааво Вейрюнен, на 65 г., от партията „Финландски център“, и 49-годишният националист Тимо Соини, лидер на „Партията на финландците“ (бивша „Истински финландци“).

Изборните секции приключват работа в 18 ч. по Гринуич (20 ч. бълг. време). Първите резултати от вота ще станат известни по-късно вечерта.

Очаква се висока избирателна активност: от близо 4.4 милиона финландски избиратели 1.3 милиона вече гласуваха предварително.

#Финландия #президент #избори #балотаж #Саули Ниинистьо #Таря Халонен #Юрки Катайнен #премиер #Европейския съюз #Пека Хаависто

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"