Гингрич се върна в играта за президентството в САЩ

Гингрич се върна в играта за президентството в САЩ
Нют Гингрич (вляво) и Мит Ромни (вдясно) се смеят по време на един от дебатите за кандидатпрезидентската номинация на републиканците. Снимка: CNBC
A A+ A++ A

Бившият председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нют Гингрич спечели първичните избори на Републиканската партия в щата Южна Каролина, което му позволи да утвърди претенциите си за номинацията за президентските избори.

Гингрич спечели Южна Каролина с преднина от 12 процентни пункта пред основния си съперник, бившия губернатор на щата Масачузетс, Мит Ромни, предаде Ройтерс.

След преброяване на почти всички гласове Гингрич получава 40% от вота, следван от Ромни с 28%. Бившият сенатор Рик Санторъм се нарежда трети със 17%.

Ромни, който досега бе смятан за фаворит в републиканската надпревара, след като спечели първичните избори в щата Ню Хемпшир, призна победата на Гингрич, но увери привържениците си, че ще продължи да се бори за всеки вот във всеки щат, предаде БТА.

В триумфалната си реч Гингрич отново възприе популисткия тон, който се оказа доста успешен по време на кампанията, като отправи нападки срещу елита, медиите и президента Барак Обама, когото описа като „истинска опасност за страната“.

Победата си в Южна Каролина той описа като победа на американците, „които смятат, че елитите във Вашингтон и Ню Йорк не ги разбират, не мислят за тях, не са достойни за доверие и в крайна сметка изобщо не ги представляват“, предаде Франс прес.

Анализаторите нарекоха първичните избори в този щат „изключително важни и преломни за партията, защото нито един от претендентите, като се започне от 1980 г., не е ставал кандидат за президент на САЩ без победа на първичните избори в Южна Каролина“, отбелязва ИТАР-ТАСС.

#САЩ #Президент на САЩ #Нют Гингрич #Мит Ромни #Републиканска партия #републиканци #Рик Санторъм #Южна Каролина #Ню Хемпшир #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници