Евтината пшеница ще забави пазара на земеделската земя

Евтината пшеница ще забави пазара на земеделската земя
Евтината пшеница и свиването на печалбите на фермерите ще забави пазара на земеделска земя. Снимка: www.bulgarianproperties.bg
A A+ A++ A

Евтината пшеница и свиването на печалбите на фермерите ще забавят пазара на земеделска земя, коментират зърнопроизводители от Добричкия край, предаде standartnews.com.

Заради свитите печалби интересът към наемане и купуване на ниви вероятно ще изчезне, твърдят експерти. По думите им ще се свие и пазарът на земеделска техника. Стопаните прибраха това лято повече зърно в хамбарите, но изкупните цени са много по-ниски от миналата година.

Засега търговците предлагат по 260-270 лв. за тон пшеница при 350 лв. през миналия август, каза секретарят на Областния съюз на земеделските кооперации, Кирил Комитов. За него това противоречи на сравнително добрите цени на пшеницата на международните борси.

Според председателя на Асоциацията на българските зърнопроизводители Стелиян Стоянов спадът на цените се дължи на по-голямото производство на зърно през тази година в целия свят и на силната конкуренция в Черноморския регион, на селскостопанските производители от Русия и Украйна.

По думите му новата реколта в Добричкия регион е с по-високи стойности на глутен и протеин, което ще улесни производителите на хляб и фурните ще влагат по-малко подобрители в брашното.

#пшеница #цени #производство #регион #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »