Падна чешкото правителство

Падна чешкото правителство
След 9-часови дебати чешкото правителство падна на проведения в сряда вечерта вот на доверие в парламента. Снимка: bg.time.mk
A A+ A++ A

След 9-часови дебати чешкото правителство падна на проведения късно в сряда вечерта вот на доверие в парламента, съобщи dnes.bg.

93-ма депутати подкрепиха кабинета, но 100 гласуваха за снемане на доверието от него. Съгласно Конституцията, в рамките на 2 месеца трябва да се организират предсрочни избори, съобщи Bulgaria On Air.

Миналият месец президентът Милош Земан назначи като министър-председател своя икономически съветник Иржи Руснок, въпреки противопоставянето от страна на големите политически партии.

След оповестяване на резултатите премиерът Руснок заяви, че ще подаде оставка, както е предвидено в конституцията. Според конституцията президентът има право на второ предложение за премиер, който да състави кабинет, предаде Дарик.

Конституцията предвижда и трети опит, в който обаче премиер се предлага от председателя на парламента, ако и вторият президентски опит се окаже неуспешен.
След вота на недоверие провеждането на нови парламентарни избори до края на годината става все по-вероятно.

До кризата се стигна, след като предишното правителство на Петър Нечас подаде оставка заради корупционен скандал.

#доверие #Иржи Руснок #Милош Земан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници