"Амнести Интернешънъл": Алепо е напълно разрушен

"Амнести Интернешънъл": Алепо е напълно разрушен
"Според международното хуманитарно право участниците във войната са длъжни да уважават и да опазват културните обекти", изтъква неправителствената организация.
A A+ A++ A

Вторият по големина град в Сирия, Алепо, е опустошен от войната в последната година и неговите жители освен ежедневните бомбардировки на режима, които понасят, са малтретирани в районите, държани от бунтовниците, съобщава "Амнести Интернешънъл", предава БГНЕС.

"Алепо е напълно разрушен", съобщава в комюнике представителката на Амнести Интернешънъл Донатела Ровера, подчертавайки, че голяма част от населението е избягало от града.

В подкрепа на констатациите си неправителствената организация представя доклад със сателитни снимки от редица квартали в Алепо, направени преди и след началото на боевете между армията и бунтовниците през юли 2012 г., когато последните атакуваха изненадващо редица квартали в града.

Днес повече от половината е в ръцете им.

Снимките показват "тревожния характер на продължаването на конфликта с пълно неспазване на международните хуманитарни правила, причиняващо масови разрушения, смърт и напускане на родните места", се посочва в комюникето.

В града продължават да се водят ежедневни сражения и голяма част от разрушенията са причинени от "безразборни въздушни бомбардировки" от силите на режима на Башар ал-Асад, казват от Амнести Интернешънъл.

"Силите на режима бомбардират безмилостно и безразборно зоните под контрола на силите на опозицията...и цивилните на първо място понасят атаките и в същото време са малтретирани от въоръжени групи на опозицията", отбелязва организацията.

При бомбардировките "неопределен брой цивилни бяха убити и осакатени", допълва Амнести.

Организацията изразява безпокойство и за историческите места в града, най-вече за стария пазар, който частично е изгорял, и разрушеното минаре на Омаядската джамия.

"Според международното хуманитарно право участниците във войната са длъжни да уважават и да опазват културните обекти", изтъква неправителствената организация.

Амнести отбелязва още, че много хора, които били принудени да напуснат дома си, особено в районите на бунтовниците, "получават малка или никаква помощ".

Организацията отправя призива си за отнасянето на сирийския проблем пред Международния съд.

#Алепо #Сирия #Амнести интернешънъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници