Първанов: Бях президент в успешен за България период

Първанов: Бях президент в успешен за България период
Снимка: chudesa.net
A A+ A++ A

Първото десетилетие на 21. век е „успешен“ и „градивен“ период за България, заяви приключващият втория си президентски мандат Георги Първанов при предаването на поста на наследника си Росен Плевнелиев.

„Националното единство означава, че държавният глава на републиката е ключов фактор в стремежа за издигането, утвърждаването, развитието на нова политическа култура“, каза президентът Георги Първанов в словото си на официалната церемония по встъпване в длъжност на новия президент.

„В своя 21. век България и българската дипломация е еднакво добре приета в Брюксел, Вашингтон, Пекин, Москва, Токио и други столици. Постигнахме най-добрите отношения със своите съседи от освобождението насам, но и в редица пунктове България стана своеобразен лидер във формирането и отстояването на политики“, каза президентът Първанов.

Отиващият си президент наблегна предимно на ролята и развитието на президентската институция в България.

„Вярвам, че събраните тук и онези, които проследяват церемонията медийно, сме обединени от едно разбиране – това, че България е имала и трябва да има силен, активен, действен и работещ президент“, каза президентът Първанов. „Прави чест на моите предшественици д-р Желев и г-н Петър Стоянов, че отстояваха такава позиция, не допуснаха обезличаването на институцията. Със своите усилия се надявам да имам скромен успех в стремежа да не се допусне ограничаване на президентските правомощия, да се утвърждава нейният авторитет“, изтъкна Първанов.

„Имах шанса да бъда държавен глава в един успешен, градивен за България период. Надявам се, че историята ще оцени българския успех от първото десетилетие на 21. век“, добави той.

#Георги Първанов #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"