Димитър Греков: България има най-добрата земеделска реколта от 8 години насам

Димитър Греков: България има най-добрата земеделска реколта от 8 години насам
Тазгодишната реколта възлиза на 4,7 млн. тона зърно, което представлява около 96% от прибраната реколта. Същото така реколтата се отличава и по качествени показатели, отбеляза Греков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През тази година България се радва на най-добрата земеделска реколта от 8 години насам. Около 96% от пшеницата е прибрана и около 99% от ечемика също е прибрана“, заяви заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков, предава БГНЕС.

Тазгодишната реколта възлиза на 4,7 млн. тона зърно, което представлява около 96% от прибраната реколта. Същото така реколтата се отличава и по качествени показатели, отбеляза Греков.

Засети са почти 11 млн. декара с пшеница, като от тях са получени добив от 4, 716 млн. тона.

Средният добив е 428 кг пшеница от декар, а над 65% от прибраната пшеница е с много високи хлебопекарни качества и може да се използва за хляб.

За ечемика е посята реколта 1,825 млн. декара - 99% е прибрана.

Количеството възлиза на 696 хил. тона, а средният добив 377 кг.

Маслодайната рапица, която е засята в България през есента на миналата година, е 1,453 млн. декара.

Част от посевите са пропаднали.

Прибрани са 93% от цялата площ, произведени са 328 хил. тона рапица, а средният добив е 42 кг.

Министър Греков отново подчерта, че през 2013 г. са получени най-високите добиви за последните осем години. Жътвата не е приключила в областите Варна, Враца, Габрово, Добрич, Монтана, Ивайловград, Силистра, Сливен и Стара Загора.

"Кампания 2013 е с изпреварващ темп спрямо предходната 2012 г. По-високите средни добиви се дължат основно на приложената добра агротехника и относително подходящите климатични условия, както и на използването на прогресивни зърнени сортове, които са създадени в България", коментира министър Греков.

На днешното си заседание МС прие постановление за предоставянето на допълнителни средства от Държавен фонд "Земеделие" в размер на 12 млн. лв. за бюджета на министерството на земеделието и храните за 2013 г., добави земеделският министър.

"Както всички знаете нашият бюджет беше така сформиран, за да се използва и имаме средства до края на месец август. Никакви други разплащания нямахме възможност да направим. По тази причина средствата, които получаваме сега са жизненоважни и ще бъдат насочени към основните мерки", посочи Греков.

#реколта #България #2013 #зърно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници