Георги Тодоров: Аналоговият сигнал няма да се прекъсва, докато не се осигурят декодери

Георги Тодоров: Аналоговият сигнал няма да се прекъсва, докато не се осигурят декодери
"Няма да допуснем по никакъв начин правоимащо лице, в който и да е един район да няма възможност да се снабди с декодиращо устройство, в същото време да му бъде преустановен аналоговия сигнал", обясни Тодоров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Докато не се осигури възможност на всички правоимащи лица да се снабдят с декодиращи устройства, аналоговият сигнал няма да бъде прекъсван, заяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, предава БГНЕС.

Цифровизацията на телевизионния ефир стартира на 1 март, когато започна съвместното излъчване на цифров и аналогов сигнал.

Според Плана за цифровизация на 1 септември трябва да бъде изключен аналоговият сигнал и да се излъчва цифров.

До момента са избрани изпълнители за снабдяване с декодери за половината от страната, където хората могат да се възползват от безплатната помощ.

За около 86 хил. души от Югоизточен, Югозападен и Свереноцентрален регион в столицата трябва да приключи обществената поръчка за доставка и разпространение на декодери.

На 13 август предстои отваряне на офертите, като срокът за подаването им изтича на 12 август.

"Няма да допуснем по никакъв начин правоимащо лице, в който и да е един район, да няма възможност да се снабди с декодиращо устройство, в същото време да му бъде преустановен аналоговия сигнал", обясни Тодоров.

 

Комисията, която ще действа, ще оценява и класира участниците в тази процедура, ще съблюдава стриктно всички срокове, правила и условия.

"Когато вече имаме яснота в органа по цифровизация, който е определен с решение на МС, ще се съберем, ще видим коя е датата, ще дадем достатъчно разумен срок на определените изпълнители в случай, че няма обжалване да заредят на териториите на съответните райони с декодиращи устройства, да осигурим възможност на гражданите да се снабдят с тях и едва тогава ще се пристъпи към преустановяване на аналоговия сигнал", обясни зам.-министър Тодоров.

Той посочи, че няма дебат, в който да коментират месеци или "някакви разтегливи графици за преустановяване на аналоговия сигнал".

Попитан конкретно от 1 септември ще има ли прекъсване на аналоговия сигнал, Георги Тодоров отговори: "Няма да бъде преустановен аналогов сигнал никъде. В рамките на органа с оглед хода на тази обществена поръчка, която тече в момента, с оглед нейното приключване, органът ще се събира дори и извънредно, независимо че е август месец, за да вземе адекватно решение с цел да не се преустановява аналогов сигнал някъде, където няма възможност за преустановяване на правоимащи лица с декодиращи устройства".

#Георги Тодоров #цифровизация #декодери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"